Hlavní obsah

Murray vystřídá po výhře v Šanghaji na třetím místě žebříčku Federera

Britský tenista Andy Murray potvrdil svou vynikající formu v závěru sezony vítězstvím na turnaji série Masters v Šanghaji a po Bangkoku a Tokiu získal třetí titul za sebou. Čtyřiadvacetiletý Skot porazil v dnešním finále 7:5 a 6:4 Španěla Davida Ferrera a v pondělním vydání světového žebříčku díky tomu vystřídá na třetím místě Rogera Federera.

Foto: Aly Song, Reuters

Radost skotského tenisty Andyho Murrayho

Článek

Třicetiletý Švýcar letos nevyhrál ani jeden grandslamový turnaj a z elitní trojice pořadí ATP vypadne poprvé od června 2003, kdy byl před svým prvním wimbledonským vítězstvím pátý.

Murray během uplynulých dvou měsíců vyhrál 25 z 26 zápasů. Od vyřazení v druhém kole v Montrealu získal čtyři tituly a prohrál pouze v semifinále US Open s Rafaelem Nadalem. Svého španělského rivala porazil minulý týden ve finále v Tokiu, kde mu v rozhodujícím setu nadělil "kanára".

O kolo dříve v japonské metropoli zdolal Murray dnešního soupeře Ferrera, jehož letos vyřadil i v semifinále Australian Open. V Šanghaji Murray obhájil loňský titul, loni porazil v nejlidnatějším městě světa ve finále Federera.

Ten letos v Šanghaji nestartoval a ztratil tak body z minulé sezony, navíc další bude muset na podzim obhajovat, což dává Murraymu šanci na udržení třetího místa na konci sezony. Nejlepší Brit už sice během kariéry vystoupal na druhou pozici žebříčku, žádný rok však nezakončil lépe než čtvrtý.

"Stále ještě nemám garantované třetí místo na konci roku, ještě budu muset vyhrát pár zápasů. Ale ano, když zakončíte rok před Federerem, tak to něco znamená. Moc lidem se to v posledních letech nepodařilo," poznamenal Murray, jenž navíc cítí, že se zmenšuje jeho odstup od dvou aktuálně nejlepších hráčů světa Novaka Djokoviče a Nadala.

"Nejsem od nich zas tak daleko. Dokážu porazit Rafu. Dokážu porazit Novaka. Jen proti nim musím hrát lépe v pětisetových zápasech," dodal tenista, jenž se ještě nedočkal premiérového grandslamového titulu.

Bartoliová porazila ve finále v Ósace vítězku US Open Stosurovou

Australská tenistka Samantha Stosurová v Ósace první titul od svého vítězství na US Open nezískala. Turnajová jednička podlehla v nedělním finále 3:6 a 1:6 nasazené dvojice Marion Bartoliové z Francie.

Kvůli tomu, že program v Ósace narušil v minulých dnech déšť, musely hráčky v závěrečný den absolvovat i semifinále. Svou roli v boji o titul mohlo sehrát také to, že Stosurová strávila s čtvrtfinálovou přemožitelkou Petry Cetkovské Čeng Ťie na kurtu o hodinu více než Bartoliová, jež postoupila ve dvou setech přes Němku Angelique Kerberovou.

Sedmadvacetiletá Bartoliová získala druhý letošní titul po Eastbourne, kde na trávě v semifinále zdolala právě Stosurovou. Wimbledonská finalistka z roku 2007 má na kontě celkem sedm turnajových triumfů.

ŠANGHAJ - muži (tvrdý povrch, dotace 3,240.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Murray (2-Brit.) - Ferrer (3-Šp.) 7:5, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Mirnyj, Nestor (2-Běl./Kan.) - Llodra, Zimonjič (3-Fr./Srb.) 3:6, 6:1, 12:10.
ÓSAKA - ženy (tvrdý povrch, dotace 220 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Stosurová (1-Austr.) - Čeng Ťie (Čína) 7:6 (7:5), 3:6, 6:3, Bartoliová (2-Fr.) - Kerberová (3-Něm.) 6:1, 7:6 (7:5).
Finále:
Bartoliová - Stosurová 6:3, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Dateová-Krummová, Čang Šuaj (4-Jap./Čína) - Kingová, Švedovová (1-USA/Kaz.) 7:5, 3:6, 11:9.

Reklama

Související témata: