Hlavní obsah

Na finále Fed Cupu jako světová jednička? To vážně neřeším, směje se Kvitová

Pavel NovotnýSport.cz

Prožívá sezónu snů, během dvou týdnů ji ale může ještě nevídaně vyšperkovat. Příští týden čeká českou tenistku Petru Kvitovou v Istanbulu premiérový Turnaj mistryň, na němž si za určitých okolností může zajistit pozici světové jedničky. První listopadový víkend pak bude s českým týmem bojovat v Moskvě ve finále Fed Cupu s Ruskami.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Petra Kvitová

Článek

Jednadvacetiletá Kvitová v neděli získala v Linci pátý turnajový triumf, jímž jen potvrdila výjimečnost letošního roku. „Trofej z Wimbledonu je tedy hezčí,“ poznamenala se smíchem česká tenistka při úterním setkání s novináři. „Že bych ale v letošním roce mohla vyhrát pět turnajů včetně grandslamu, to jsem si tedy nepředstavovala. Nikomu včetně trenéra se o něčem takovém ani nesnilo,“ poznamenala aktuálně čtvrtá hráčka světového žebříčku, jíž čeká v pondělí posun ještě o jedno místo výš.

Turnaj v Linci Kvitová zařadila do svého programu až dodatečně jako přípravu na Turnaj mistryň v Turecku. „Bylo to lepší než jen trénovat, dostala jsem se do zápasového rytmu. Snad to vydrží i do Istanbulu a pak na finále Fed Cupu. Momentálně se připravuji v Prostějově, ale jde jen o lehký trénink, protahování, žádné rvaní činek,“ líčila v dobrém rozmaru.

Premiérovou účastí na Turnaji mistryň se česká jednička nestresuje. „Nervózní nejsem, naopak se hrozně těším. Bude to poprvé a určitě zajímavé,“ má jasno. Za handicap nebere ani fakt, že bude jako jediná z elitní osmičky na závěrečném podniku sezóny pro vybranou společnost nováčkem. „Budu si to chtít užít. I věci mimo kurt,“ plánuje.

Snad tělo vydrží

A s lehkou hlavou a smíchem přechází i teorie o šancích být ještě letos královnou světového tenisu. „Tohle v hlavě určitě nemám. Vždyť bych musela v Istanbulu vyhrát všechny zápasy a Carolina (Wozniacká, aktuální světová jednička – pozn. red.) by naopak nesměla zvítězit ani v jednom. Takže to vážně neřeším. Ani cíle si pro Istanbul žádné nestanovuji. Obě skupiny budou strašně vyrovnané, každá z holek může být jedničkou,“ mávla rukou nad řečí čísel šestá česká hráčka, jíž se podařilo proniknout do elitní světové desítky. Jedničkou však dosud byla jen Martina Navrátilová...

Tenistka Petra Kvitová vystoupila v Čestlicích u Prahy na tiskové konferenci, na které si mimo jiné vybírala modely na Turnaj mistryň a na finále Fed cupu. Vpravo je Anna Motlíková, ředitelka českého zastoupení Steilmann.foto: ČTK/Zbyněk Stanislav

Mnohem vážněji bere Kvitová zdravotní stránku. Elitní hráčky mají na konci dlouhé sezóny na kontě obrovskou porci zápasů a s únavou roste možnost zranění. „Pamatuji se, jak byly některé holky v minulých ročnících Turnaje mistryň otejpované, hodně z nich zápasy skrečovalo. Moje tělo drží, tak snad to bude bez problémů,“ zaklepala česká tenistka, která si vybrala trápení se zraněním v polovině roku, kdy ji trápila kyčel a posléze stehenní sval.

Tečkou za senzační sezónou udělá za dva týdny ve finále Fed Cupu v Moskvě, kde povede český tým jako jednička do boje proti favorizovaným Ruskám. „V Linci jsme s Luckou Šafářovou prohodily o Fed Cupu pár slov. A hrozně se tam těšíme. Bude to velká věc, budeme mít i speciálně udělané náušnice,“ poznamenala Kvitová, jíž v úterý čekal výběr společenských šatů od společnosti Steilmann pro Turnaj mistryň i klání v Moskvě.

Reklama

Související témata: