Hlavní obsah

Organizátoři US Open uvažují, že by se finále hrálo natrvalo v pondělí

NEW YORK

Poté co poslední čtyři ročníky tenisového US Open skončily kvůli dešti až v pondělí, uvažují organizátoři newyorského grandslamu o prodloužení turnaje do začátku třetího týdne natrvalo. Změna by mohla nastat už v roce 2012.

Foto: ČTK/AP

Ceremoniál před mužským finále US Open.

Článek

Ředitel US Open Jim Curley řekl, že americká tenisová asociace zahájila společně s majitelem televizních práv CBS diskuze o úpravě programu. Po ní volali sami tenisté, kteří chtějí mít den volna mezi semifinále a finále. V současnosti je US Open jediným grandslamem, kde se tyto zápasy mužské dvouhry hrají dva dny po sobě, v sobotu a neděli.

Organizátoři newyorského turnaje vedle přidání patnáctého dne zvažují i variantu stávajícího nedělního vyvrcholení, nicméně s posunutím mužského semifinále na pátek. "Zatím jsme na začátku, na stole jsou různé možnosti," uvedl Curley.

Změna programu by prý přinesla miliónové ztráty 

Úprava programu by mohla pro americkou asociaci znamenat velké ztráty, jak z hlediska prodeje vstupenek, tak za televizní práva. "Musíme přiznat, že taková změna by mohla mít negativní finanční dopad na asociaci, což je jeden z důvodů, proč o tom přemýšlíme velmi pečlivě. Mluvíme tady o miliónech dolarů," řekl Curley s tím, že případná finanční ztráta by mohla ovlivnit i plán zastřešení centrálního kurtu, po kterém se také volá.

Podle Curleyho může mít upravený program premiéru už na příštím US Open, v tom případě by však musely být všechny detaily dořešeny nejpozději v dubnu. "Třeba to bude až v roce 2013. Každopádně chceme dát najevo, že naším cílem je vyřešit to," dodal.

Federer: Je to dobrá zpráva

Snahu udělat něco s programem přivítal i pětinásobný vítěz turnaje Roger Federer. "Je to dobrá zpráva a správný krok pro náš sport. Jsem rád, že americká asociace naslouchá hráčům," uvedla bývalá světová jednička.

Reklama

Související témata: