Hlavní obsah

Kvitová favoritkou Turnaje mistryň! Jde do boje o milióny a trůn světové jedničky

Nablýskaná tenisová show s názvem Turnaj mistryň, či chte-li TEB BNP Paribas WTA Championships, začíná a hlavní favoritkou špičkové podívané v luxusních kulisách je jedenadvacetiletá Češka Petra Kvitová. Alespoň podle mnohých zahraničních i tuzemských sázkových kanceláří je právě ona hlavní kandidátkou na titul na turnaji v Istanbulu pro nejlepších osm tenistek sezóny. Petra Kvitová zahájí celé klání v úterý od 16 hodin duelem proti Rusce Věře Zvonarevové, který můžete sledovat v on-line reportáži na Sport.cz.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Petra Kvitová je podle bookmakerů favoritkou Turnaje mistryň

Článek

Návrat formy, smrtící levoruké údery a stoprocentní bilance v letošní halové sezóně jsou zřejmě dostatečně pádné argumenty i pro bookmakery, kteří vidí aktuálně třetí hráčku světa jako nejpravděpodobnější vítězku Turnaje mistryň.

Jenže dámský tenis bývá často nevyzpytatelný a předpovědi mohou vzít brzy za své. Navíc, až budou aktérky úvodního duelu v aréně Sinana Erdema nastupovat na kurt, Věra Zvonarevovou může uklidňovat fakt, že s Kvitovou má pozitivní bilanci 3:2 a také jistě dobře ví, že Češce její styl hry a dobrý pohyb moc nesedí. Srážet Rusku naopak mohou bolesti v pravém rameni, které ji budou možná limitovat zejména při servisu.

První soupeřkou Kvirové bude Věra Zvonarevová.foto: Reuters/Fadi Al-Assaad

„Kvitová má určitě lepší servis a forhend než soupeřka, ale má horší pohyb a není ve svém výkonu úplně konzistentní. Zvonarevová má sice s Kvitovou lepší bilanci, což ji může dodat potřebné sebevědomí. Češka bude ale při svém debutu na Turnaji mistryň mít větší motivaci. Pokud Ruska nezačne zápas ve velkém stylu, Kvitová ji porazí ve dvou setech. Když bude mít ale Češka potíže s koncentrací, jako občas mívá, porážka určitě není vyloučená,“ předpovídá mimo jiné odborný server Tennisreporters.net.

Los Turnaje mistryň 2011:
Červená skupina: Wozniacká (1-Dán.), Kvitová (3-ČR), Zvonarevová (6-Rus.), A. Radwaňská (8-Pol.).
Bílá skupina: Šarapovová (2-Rus.), Azarenková (4-Běl.), Li Na (5-Čína), Stosurová (7-Austr.)

„Po vítězství na turnaji v Linci je její trápení po Wimbledonu oficiálně překonáno. Linec byl dobrý příklad toho, jak je česká levačka nebezpečná. Když je na svojí vlně, je téměř jedno, kdo proti ní stojí. Je nezastavitelná,“ uvádí pro změnu americká ESPN s upozorněním na nedávný úspěch na turnaji v Rakousku.

Rodačka z Bílovce však má ve čtyřčlenné skupině, z níž postupují dvě nejlepší do semifinále, tvrdou konkurenci. Vedle Zvonarevové se utká také se světovou jedničkou Caroline Wozniackou z Dánska a Polkou Agnieszkou Radwaňskou. Semifinálové soupeřky vzejdou ze druhé skupiny, kde se o postup utká Maria Šarapovová, Victoria Azarenková, Li Na a Samantha Stosurová.

Například server Tennis.com tipuje, že Kvitová postoupí do semifinále, kde ji však vyřadí Běloruska Azarenková. A ta následně ve finále porazí Marii Šarapovovou.

Tenisoví fanoušci a nejspíš i samotné hráčky, jsou hodně zvědaví, jaké prostředí vytvoří tenistkám příznivci v Turecku, kde má tenis relativně slabou popularitu.

Zbůsobí česká tenistka stejnou senzaci jako ve Wimbledonu i v Istanbulu?.foto: ČTK/AP/Anja Niedringhaus

Každopádně hráčky mají i bez podpory z hlediště rozhodně o motivaci postaráno.

Už samotný start na turnaji jim garantuje příjem 110 tisíc dolarů a zisk 200 bodů, každá výhra pak obohatí hráčky o 115 000 dolarů, za postup do semifinále si tenistky přijdou na další bonus 30 tisíc dolarů, za finále 405 000 a za vítězství v celém turnaji bez porážky pak na 1 750 000 dolarů (cca 31,5 miliónu korun) a 1500 bodů.

Pro Petru Kvitovou může mít případný triumf v turnaji ještě další sladkou tečku. Za určitých okolností se může stát novou světovou jedničkou. „Tohle v hlavě ale určitě nemám. Vždyť bych musela v Istanbulu vyhrát všechny zápasy a Carolina by naopak nesměla zvítězit ani v jednom. Takže to vážně neřeším. Ani cíle si pro Istanbul žádné nestanovuji. Obě skupiny budou strašně vyrovnané, každá z holek může být jedničkou,“ mávla rukou nad podobnými spekulacemi blonďatá Češka.

Úterní program (začátek 16:00 SEČ):
Kvitová (3-ČR) - Zvonarevová (6-Rus)
Wozniacká (1-Dán.) - A. Radwaňská (8-Pol.)
Šarapovová (2-Rus.) - Stosurová (7-Austr.).
Číslo v závorce udává pozici na žebříčku WTA

Reklama

Související témata: