Hlavní obsah

Kvitová začala Turnaj mistryň výhrou nad Zvonarevovou, světovou jedničkou však nebude

Skvělý vstup do Turnaje mistryň v Istanbulu při své premiéře na elitní akci předvedla česká tenistka Petra Kvitová, která porazila světovou šestku Věru Zvonarevovou z Ruska 6:2, 6:4. Letošní wimbledonská šampiónka v aréně Sinana Erdema potvrdila roli mírné favoritky a přiblížila se postupu do semifinále z Červené skupiny. V té večer Caroline Wozniacká porazila Agnieszku Radwaňskou, což znamená, že se Kvitová po Turnaji mistryň nestane světovou jedničkou.

Foto: ČTK/AP

Petra Kvitová při utkání Turnaje mistryň proti Věře Zvonarevové.

Článek

"Vítězství hned v prvním zápase na Turnaji mistryň je pro mě hodně důležité. Byla jsem před utkáním hodně nervózní, v šatně se mi svíral žaludek," svěřila se po vítězství na kurtu Kvitová.

Prodloužila tak svojí letošní neporazitelnost v hale už na patnáct utkání a srovnala si vzájemnou bilanci se Zvonarevovou na 3:3. Sázkové kanceláře i experti pasovali Kvitovou na favoritku zápasu i celého turnaje a česká hráčka od poloviny první sady jejich předpoklady potvrzovala.

Kvitová sice vyhrála před utkáním los, ale trochu překvapivě si zvolila příjem. Následující minuty pak ukázaly, že to bylo prozíravé rozhodnutí. Svěřenkyně Davida Kotyzy začala na returnu velmi aktivně, tlačila se na síť, kde sbírala body a Rusce hned na úvod sebrala servis. Jenže stejná situace se v obou gardech ještě dvakrát zopakovala.

Petra Kvitová a její vítězné gesto v úvodním utkání Turnaje mistryň v Istanbulu.foto: ČTK/AP

Od jedenadvacetileté Češky se čekalo, že se bude opírat o svůj smrtící levácký servis. Jenže v úvodu zápasu se úspěšnost jejího prvního podání pohybovala pod třiceti procenty a dvakrát za sebou tak game při svém servisu poměrně hladce prohrála.

Zvonarevové se to "povedlo" do stavu 3:2 dokonce třikrát. Pak přišel klíčový moment v celém utkání. Kvitová poprvé trefila eso, utrhla se na 4:2 a začala vývoj zápasu jasně diktovat. Zlepšila podání, tlačila se do kurtu a soupeřka se často jen bránila. Zvonarevová bojovala, předváděla svůj typický skvělý pohyb po dvorci, ale na razantní hru rodačky z Bílovce neměla odpověď.

Kvitová, která svým typickým hlasitým výskotem doprovázela přibývající vítězné míčky,  za 35 minut vyhrála úvodní sadu 6:2 a suverénně načala i druhý set. Na jeho začátku dokonce trefila eso z druhého podání a záhy získala uklidňující náskok jednoho brejku, který dál navyšovala.

Nervózní koncovka Kvitovou nezlomila

Za stavu 4:1 ale přišla komplikace. Zvonarevová využila slabší chvilky jednadvacetileté Češky, sebrala ji podání a brejk vzápětí potvrdila. „Zase musíš zahrát z podání ostrou zatáčku. Zleva určitě do bekhendu,“ radil svojí svěřenkyni v důležitém okamžiku trenér Kotyza.

Jenže Zvonarevová vzala Kvitové ve druhé sadě i podruhé servis, srovnala na 4:4 a ve vzduchu se začaly vznášet vzpomínky na nešťasntý zápas se se Zvonarevovou z Tokia, který měla česká hráčka rovněž výborně rozjetý.

Nervózní okamžiky aktuálně třetí hráčka světa zvládla, za vyrovnaného stavu sebrala o šest let starší Rusce podání a pak sama zápas doservírovala  do vítězného konce, když hned první mečbol proměnila vítězným volejem.

Turnaj mistryň v Istanbulu
Červená skupina:
Kvitová (3-ČR) - Zvonarevová (6-Rus) 6:2, 6:4on-line
Wozniacká (1-Dán.) - A. Radwaňská (8-Pol.) 5:7, 6:2, 6:4
Bílá skupina:
Stosurová (7-Austr.) - Šarapovová (2-Rus.) 6:1, 7:5.

Reklama

Související témata: