Hlavní obsah

Lvice Kvitová otočila zápas se Stosurovou a vydřela finále Turnaje mistryň

Prohrávala 0:1 na sety, přesto dokázala Petra Kvitová zvítězit v semifinále Turnaje mistryň nad Australankou Samanthou Stosurovou a postoupit do istanbulského finále. Fedcupová reprezentantka vyhrála po setech 5:7, 6:3 a 6:3 a ve finále narazí Bělorusku Viktorii Azarenkovou, která zvítězila ve druhém semifinálovém utkání nad Ruskou Věrou Zvonarevovou po setech 6:2 a 6:3.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Tenistka Petra Kvitová ve vítězném gestu

Článek

"Bylo to fantastické a je to nádherné být ve finále," řekla Kvitová v rozhovoru na dvorci a poděkovala divákům za podporu. "Bylo to moc těžké, protože Samantha výborně podávala a bylo těžké ji brejknout. V závěru nebylo snadné zápas ukončit, musela jsem se hodně soustředit, ale nakonec jsem to dokázala," dodala.

Jedna výhra dělí Kvitovou od titulu z Turnaje mistryň, což dokázaly z českých rodaček pouze Jana Novotná a bývalá světová jednička Martina Navrátilová. Poslední českou finalistkou byla před 14 lety Novotná, která turnaj v roce 1997 také vyhrála.

Jednadvacetiletá Kvitová je navíc blízko tomu, aby se stala poprvé druhou hráčkou světového žebříčku. Tím by rovněž vyrovnala Novotnou, naposledy druhou na podzim roku 1998.

Od prvního doteku míče dávala Kvitová pocítit Stosurové svoji sílu. Znovu zvolila příjem a po třech minutách halu prořízl její hlasitý výkřik "Pojď!" na oslavu brejku. Ten s jistotou wimbledonské vítězky potvrdila vzápětí čistou hrou při svém servisu.

Stosurová ale vyrovnala hru a díky forhendu získávala převahu. Udeřila v osmé hře, i když Kvitová v ní při svém podání vedla 40:0. Jenomže po výměně na síti trefila jen pásku a Australanka se nadechla k obratu. Rozhozená Kvitová přišla poprvé v utkání o servis a za stavu 4:5 mířil k lavičce pomoci kouč David Kotyza.

Hned první setbol proměnila

První set se ale zachránit nepodařilo. Za stavu 5:6 a 15:30 zahrála Kvitová vítězný forhend po lajně, ale jestřábí oko na vyzvání Stosurové ukázalo aut. Australanka tak získala dva setboly a hned první z nich smečí proměnila.

Kvitová vypadala trochu bezradně, ale uvnitř se cítila normálně. "Já neměla celý zápas pocit, že to nejde. Věřila jsem, že to zlomím a že ji brejknu. Přišlo to a potom jsem to musela jenom udržet," řekla Kvitová, která se snažila stoupnout si na druhý soupeřčin servis víc do kurtu. "A už jsem podle nadhozu poznala, kam to asi půjde, a snažila jsem se výměny víc rozehrát, protože jsem výměny spíše vyhrávala."

Ještě první hra druhé sady byla od Kvitové rozháraná, ale bojovností se od druhé vrátila k agresivnímu pojetí. Pomáhala si esy a jako celý týden i náběhy k síti, které se dařilo proměňovat. Nervově vypjatý druhý set ale Kvitová zvládla bravurně. V třetí a deváté hře prorazila vítězce US Open Stosurové servis a vyhrála 6:3.

Zisk sady Kvitovou povzbudil a uvolněná vletěla do rozhodujícího dějství. Jako na začátku utkání její rány Stosurová nestíhala a Češka z toho profitovala. Tlakem naopak donutila pochybovat soupeřku, která kazila i lehčí míče.

Kotyza: Ve druhém setu hrála Petra jako hurikán

Rázem z toho byla série sedmi her a jasné vedení Kvitové 5:0. "Hrála jsem chytřeji než předtím, tolik jsem nekazila. Snažila se držet míč ve hře a dohrávat míče na síti," řekla Kvitová. "Ve druhém to byl od Petry takový hurikán, že Samantha nemohla skoro nic dělat. Samantha nehrála špatně, ale Petra byla agresivnější," řekl Kotyza.

Stosurová zkusila zápas zdramatizovat. Začala riskovat a snížila na 2:5, když vzala soupeřce podání čistou hrou. To byl pro Kvitovou signál pro druhou seanci na lavičce s Kotyzou. "Potřebovala uklidnit. Říkal jsem jí, že ji nesmí nechat takhle hrát, že musí hrát sama svůj tenis a pořád agresivně. A ona to zmáčkla," řekl Kotyza.

Diváci ještě nechtěli konec, povzbuzovali Australanku bouřlivým potleskem a Stosurová dokázala vyhrát ještě svůj servis na 3:5. "Neměla jinou šanci než hrát rychle. Šla do toho riskantně z obou stran a nedala mi tři hry šanci," řekla Kvitová.

Víc už ale nepřipustila, i když byla pod tlakem. Musela opakovat první výměnu svého podání, ale fiftýn získala pro sebe a pak přidala přímý bod ze servisu. Mečbol měla díky jestřábímu oku, které opravilo rozhodčího a Češka vedla 40:0. A hned první proměnila, když její lob stačila Stosurová pouze sklepnout do sítě.

Finále Turnaje mistryň začíná v neděli v 16 hodin středoevropského času.

Turnaj mistryň, dvouhra - semifinále:
Kvitová (3-ČR) - Stosurová (7-Austr.) 5:7, 6:3, 6:3, Azarenková (4-Běl.) - Zvonarevová (6-Rus.) 6:2, 6:3.

Reklama

Související témata: