Hlavní obsah

Berdych vypadl v Basileji hned v prvním kole s Nišikorim

VALENCIE

Český tenista Tomáš Berdych vypadl na turnaji v Basileji už v prvním kole. Čtvrtý nasazený v úterý prohrál 6:3, 3:6 a 2:6 s Japoncem Keiem Nišikorim, jenž startuje díky volné kartě od pořadatelů.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Jo-Wilfried Tsonga

Článek

Šestadvacetiletý Berdych nestačil na o pět let mladšího Nišikoriho ani v druhém vzájemném utkání, podlehl mu už před dvěma lety v Brisbane. Sedmý hráč světa začal zápas suverénně, ale po vyhraném prvním setu ztratil v druhé sadě za stavu 3:4 servis a Japonec začal diktovat vývoj utkání. Ukončil ho po dvou hodinách.

Berdych tak v Basileji nepřidá další body ve své snaze o postup na Turnaj mistrů. V letošním žebříčku mu patří šesté místo a má stále velký náskok před devátým Nicolásem Almagrem, jenž dnes vypadl v prvním kole ve Valencii. Definitivně se rozhodne příští týden na turnaji Masters v Paříži.

Nejlepší tenista roku Novak Djokovič v prvním utkání po šestitýdenní pauze porazil v úvodním kole Belgičana Xaviera Malisse. Světová jednička musela absolvovat tři sety a vyhrála po dvou a čtvrt hodinách 6:2, 4:6 a 7:5.

Srb Djokovič nastoupil na kurt v halloweenské masce připomínající zpěváka Alice Coopera, nicméně svého soupeře zastrašil spíš tím, že získal hned jeho první podání. Po hladce vyhraném prvním setu však Malisse srovnal krok a donutil vítěze tří letošních grandslamů k sadě navíc. Djokovičovi se sice nepovedlo zápas zakončit při vlastním podání za stavu 5:3, nicméně před blížícím se tie-breakem prolomil soupeřův servis a zápas vyhrál.

Loňský finalista basilejského turnaje Djokovič odehrál první zápas od 18. září, kdy musel kvůli zranění vzdát zápas Davis Cupu proti Argentinci Juanu Martínu del Potrovi. Svou letošní skvělou bilanci vylepšil na 65 výher a tři porážky.

Už po prvním gamu skončil turnaj pro Američana Mardyho Fishe, jenž po úvodním míčku druhé hry vzdal kvůli zranění nohy zápas s krajanem Jamesem Blakem. Fish aktuálně drží poslední osmé místo pro postup na Turnaj mistrů.

Tsonga se po postupu ve Valencii téměř dotáhl na Berdycha

Francouzský tenista Jo-Wilfried Tsonga přešel po pomalejším rozjezdu přes mladého Španěla Javiera Martího do druhého kola turnaje ve Valencii. V žebříčku pro postup na Turnaj mistrů se dotáhl na rozdíl pouhých pěti bodů za Tomáše Berdycha, jemuž patří šestá pozice.

Druhý nasazený Tsonga přijel do Valencie s bilancí 11 výher z posledních 13 zápasů a ověnčený tituly z Met a Vídně. V utkání s devatenáctiletým Martím, jenž poprvé nastoupil proti hráči první světové desítky, vinou zbytečných chyb prohrál první set 4:6, další dva však vyhrál 7:5 a 6:2.

Šestadvacetiletý Tsonga se tak díky zisku 45 bodů v žebříčku podle letošních výsledků výrazně přiblížil šestému Berdychovi, který několik hodin nato vypadl na turnaji v Basileji v prvním kole. Do Londýna se kvalifikuje osm tenistů - devátý je zatím Španěl Nicolás Almagro, ale jeho šance výrazně poklesly dnešní třísetovou porážkou ve Valencii s Argentincem Juanem Mónakem.

Tsonga se v druhém kole utká s Američanem Samem Querreym, jenž porazil 6:3, 6:4 Lotyše Ernesta Gulbise a vyhrál první zápas od června.

Nejvýše nasazený David Ferrer zahájil svou obhajobu loňského titulu vítězstvím ve španělském souboji 6:3, 6:2 nad Fernandem Verdaskem.

VALENCIE
Dvouhra - 1. kolo:
Ferrer (1-Šp.) - Verdasco (Šp.) 6:3, 6:2, Tsonga (2-Fr.) - Martí (Šp.) 4:6, 7:5, 6:2, Granollers (Šp.) - Dolgopolov (7-Ukr.) 6:3, 6:4, Querrey (USA) - Gulbis (Lot.) 6:3, 6:4, Anderson (JAR) - Kližan (SR) 6:1, 6:4, Monfils (3-Fr.) - Montaňés (Šp.) 6:3, 6:1, Mónaco (Arg.) - Almagro (4-Šp.) 6:4, 3:6, 6:4, Ferrero (Šp.) - Kunicyn (Rus.) 6:4, 7:6 (7:2).
Dvouhra - 2. kolo:
Davyděnko (Rus.) - Mahut (Fr.) bez boje.
BASILEJ
Dvouhra - 1. kolo:
Nišikori (Jap.) - Berdych (4-ČR) 3:6, 6:3, 6:2, Ljubičič (Chorv.) - Llodra (Fr.) 7:5, 6:4, Djokovič (1-Srb.) - Malisse (Belg.) 6:2, 4:6, 7:5, Blake (USA) - Fish (5-USA) 0:1 skreč, Lammer (Švýc.) - Južnyj (Rus.) 6:4, 6:3, Wawrinka (Švýc.) - Dodig (Chorv.) 6:4, 6:4, Nieminen (Fin.) - Bellucci (Braz.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:3, Seppi (It.) - Muller (Luc.) 7:6 (7:4), 6:7 (5:7), 6:2.

Reklama

Související témata: