Hlavní obsah

Novák: Nekončím, stále jsem přece na vrcholu

PRAHA

Chce klídek a pohodu s početnou rodinou. Bez tenisu. Takové jsou plány české jedničky Jiřího Nováka až do prosince. Sezónu již ukončil. Jaká byla? "Druhá nejlepší v kariéře," vyhrkne. Navíc si ke sportu přidal ještě jednu velkou aktivitu - podnikání.

Článek

Zprávám, že by chtěl v osmadvaceti letech 'zabalit' kariéru, se jen bodře usmívá. Nic takového, minimálně další sezónu Novák stoprocentně odehraje. "Netuším, kde se tyto informace vzaly. Hraji svůj nejlepší tenis a nevím, proč bych měl končit," diví se.

Na první pohled byl tento rok od toho předešlého méně úspěšný. Jenže... Nakonec se mohl stejně jako loni podívat na prestižní Turnaj mistrů, který se letos hraje v Houstonu. Už se zdálo, že nemá žádnou naději, ale ve finiši scházelo tak malinko a byl by prvním náhradníkem. Na deváté místo světového žebříčku potřeboval na svém posledním turnaji sezóny v Paříži zdolat v semifinále Rumuna Pavla.

Člověk si řekne: snadná práce... "Jenže já sehrál nejhorší zápas na turnaji. Ale co, udělal jsem maximum, nic si nevyčítám. Takový je život," tvrdí v klidu tenista, jenž v kariéře vydělal přes šest miliónů dolarů. Prohrál o pár míčků... Předtím však tamtéž sehrál velké zápasy.

Začal, jak skončil: porazil jedničky

Loni končil sezónu na sedmém místě světového žebříčku, letos jej najdete o pět míst níže. Ovšem proti předešlému roku je v kolonce úspěchů Jiřího Nováka vepsán turnajový titul. Na antuce v rakouském Gstaadu udolal ve finále v pěti setech vítěze Wimbledonu Švýcara Federera. A mohlo být ještě lépe, ovšem finálové bitvy v Šanghaji a Dubaji Novák prohrál.

"Také si moc cením pěti bodů pro reprezentaci v Davisově poháru. Letos jsem dohromady vyhrál zhruba stejný počet utkání jako loni, ale chyběly mi výsledky na největších turnajích," připomněl rodák ze Zlína semifinále z Australan Open 2002. Jeho letošním grandslamovým maximem bylo 'jen' osmifinále z French Open...

Jednou bilancí se však může Novák pyšnit. Tenisový rok odstartoval stejně báječně, jak skončil. Mezi Vánocemi a Silvestrem si připsal skalp tehdejší světové jedničky Australana Hewitta, předminulý týden pak v Paříži vyběhl s Ferrerem. Tím ho sesadil z trůnu! Pro Davisův pohár, který sehrají Češi se Španěly v únoru, to ale podle Nováka nic neznamená.

Podnikání? Chystá si půdu, až skončí

Co je pro něj úplně nové, jsou podnikatelské snahy. Otevřel obchod s oblečením v centru Prahy. "Jsem jedním ze dvou spolumajitelů," uvedl Novák. "Je to tady trošku malé, ale nic většího jsme nesehnali," pravil o místnosti velké 37 metrů čtverečních.

"Sportovně už nejsem nejmladší, ale zatím tenis zůstává v první řadě. Připravuji si půdu pod nohama, až budu končit. A toto je první možnost, jak se mohu realizovat," tvrdí vyučený strojní zámečník.

Na trénink s koučem Janem Kukalem se vrhne opět v prosinci a jeho první štací bude opět Hopmanův pohár v Perthu. Kde bude Novák za rok touto dobou?

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články