Hlavní obsah

Finále Fed Cupu zahájí Kvitová s Kirilenkovou, Zvonarevovou do boje nepustí zranění

MOSKVA

Světová dvojka Petra Kvitová zahájí boj českých tenistek ve finále Fed Cupu proti Rusku. České jedničce se v úvodním utkání postaví Maria Kirilenková. Zápas začíná v Moskvě v Olympijské hale od 11 hodin. Ve druhém utkání se střetnou česká dvojka Lucie Šafářová a jednička soupeřek Světlana Kuzněcovová, která na této pozici vystřídala Věru Zvonarevovou. Tu nehrající ruský kapitán Šamil Tarpiščev nahradil Jelenou Vesninovou. O pořadí zápasů rozhodl páteční los.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Petra Kvitová (vpravo) se zdraví po losu s Marií Kirilenkovou.

Článek

"Nepřijeli jsme sem prohrát, ale vyhrát," řekl kapitán Petr Pála v týdnu. "Máme skvělý tým a věřím, že jsme s to tři potřebné body uhrát," uvedla Kvitová, kterou trápilo po triumfu na Turnaji mistryň v Istanbulu nachlazení, ale je připravena hrát.

Světlana Kuzněcovová při pátečním tréninku.foto: ČTK/AP/Misha Japaridze

Naopak ruský tým musel nominaci změnit, protože sedmou hráčku světa Věru Zvonarevovou vyřadilo z finále bolavé rameno. Místo ní kapitán Šamil Tarpiščev zařadil hodinu před losem do družstva desátou deblistku světa Jelenu Vesninovou.

Nedělní program zahájí souboj jedniček Kvitové s Kuzněcovovou, pak nastoupí Šafářová s Kirilenkovou. Do závěrečné čtyřhry pošle český kapitán Květu Peschkeovou s Lucií Hradeckou a domácí nasadí Anastasii Pavljučenkovou s Jelenou Vesninovou. Oba kapitáni ale mohou nominace ještě změnit.

Adeptky pro čtyřhru: Zleva Jelena Vesninová, Anastasie Pavljučenková, Lucie Hradecká a Květa Peschkeová. foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK/AP</a>/Misha Japaridze

Rusky doma naposledy prohrály před osmi lety a z výhry ve Fed Cupu se radovaly čtyřikrát v letech 2004, 2005, 2007 a 2008. Češky na fedcupový triumf čekají již od roku 1988, kdy popáté a naposledy zvítězilo tehdejší Československo.

"Vidím to velice pozitivně a bylo by krásné, kdyby se to holkám podařilo. Bude záležet i na Lucii Šafářové, aby vyhrála aspoň jednoho singla," řekla Jana Novotná, která byla před třiadvaceti lety členkou vítězného fedcupového výběru.

Program:
Rusko - Česká republika (Moskva - Olympijská hala, tvrdý povrch):
Sobota 5. listopadu: 11:00 SEČ Kirilenková (27. v žebříčku WTA) - Kvitová (2.), Kuzněcovová (19.) - Šafářová (24.).
Neděle 6. listopadu: 11:00 Kuzněcovová - Kvitová, Kirilenková - Šafářová; Vesninová (10. v žebříčku WTA ve čtyřhře), , Pavljučenková (61.) - Peschkeová (2.), Hradecká (15.).

Reklama

Související témata: