Hlavní obsah

Jednička padla. Djokovič v Basileji dohrál, od Nišikoriho vyfasoval "kanára"

Světová jednička Novak Djokovič si potřetí za sebou o titul v Basileji nezahraje. V semifinále nestačil na Japonce Keie Nišikoriho, se kterým prohrál 6:2, 6:7, 0:6, a připsal si čtvrtou porážku v sezoně.

Foto: Arnd Wiegmann , Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič v semifiále v Basileji prohrál, lepším byl Japonec Kei Nišikori.

Článek

Nišikori, jemuž patří 32. místo v žebříčku, porazil Djokoviče za dvě hodiny a 17 minut a zahraje si o druhý titul v kariéře. "Neuvěřitelné," řekl japonský tenista. "Ve druhém setu jsem začal hrát opravdu dobře a dostal se do rytmu," dodal. "Vracel mi neuvěřitelné míče a donutil mě hrát naplno každý úder," uvedl Djokovič.

Nišikoriho soupeřem bude Švýcar Roger Federer, který porazil krajana Stanislase Wawrinku 7:6, 6:2 a může v Basileji získat pátý titul. Bývalý první hráč světa spolu s mladým Japoncem zatím jako jediný dokázal letos Djokoviče porazit v zápase dohraném do řádného konce. Duely s Andym Murrayem a Juanem Martínem del Potrem vítěz tří letošních grandslamů kvůli zdravotním potížím vzdal.

Problémy měl Djokovič i v sobotu a dvakrát si nechal ošetřit bolavé rameno. "Myslím, že v tomhle stavu nebudu moct několik dní trénovat. Důležité je dát se dohromady," řekl srbský tenista, který by se měl představit příští týden na Masters v Paříži.

Jednadvacetiletý Nišikori - přemožitel Tomáše Berdycha z prvního kola - postoupil v Basileji do svého třetího finále na okruhu ATP. V roce 2008 v Delray Beach získal titul, letos v Houstonu neuspěl.

Čtyřiadvacetiletý Djokovič, který v Basileji startoval po šestitýdenní pauze, v předchozích dvou letech ve Švýcarsku pokaždé postoupil až do finále. V obou případech se utkal s Federerem - v roce 2009 vyhrál, loni na bývalou světovou jedničku nestačil.

Reklama

Související témata: