Hlavní obsah

Češky královnami světového tenisu! Ve finále Fed Cupu vyzrály na Rusky

MOSKVA

Češky jsou královnami světového tenisu! Ve finále Fed Cupu v Moskvě udolaly domácí Rusky 3:2 a po dlouhých třiadvaceti letech dobyly nejprestižnější týmovou trofej pro tenistky na světě. Dramatické finále rozhodla až závěrečná čtyřhra, v níž Lucie Hradecká s Květou Peschkeovou porazily domácí pár Kirilenková, Vesninová 6:4, 6:2 a po dvou výhrách Petry Kvitové ve dvouhře tak vybojovaly klíčový třetí bod.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

České tenistky slaví vítězství ve Fed Cupu.

Článek

„Jsme strašně šťastné, že se nám podařilo vyhrát tenhle pohár,“ radovala se v rozhovoru pro ČT Květa Peschkeová. „Nemůžu ani mluvit. Ale říkala jsem už na tiskové konferenci, že pohár přivezem domů,“ dodala šťastná Lucie Hradecká.

Hotovo. České tenistky po 23 letech ovládly Fed Cup.foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Grigory Dukor

Češky se v neděli nejprve ujaly vedení 2:1 po vítězství Kvitové nad Světlanu Kuzněcovovou 4:6, 6:2 a 6:3. Jenže následně Lucie Šafářová nestačila na Anastasii Pavljučenkovovou po setech 2:6, 4:6. A rozhodnout tak musela čtyřhra.

Česká radost pár minut po výhře ve Fed Cupu v Moskvě.foto: Reuters/Grigory Dukor

V ní se český tým měl opírat zejména o zkušenosti druhé deblistky světa Květy Peschkeové. Jenže ostřílená hráčka začala hodně nervózně a i kvůli jejím chybám Češky brzy prohrávaly 2:4. Z útlumu však tým kapitána Petra Pály táhla Lucie Hradecká, jíž vycházela její typická agresivní hra.

<img alt="Jelena Vesninová a maria Kirilenková (vpravo) při čtyřhře v Moskvě proti českému páru." height="300" src="http://im.sport.cz/228/142283-article-t76iy.jpg" width="400"/><span class="imgTitle">Jelena Vesninová a maria Kirilenková (vpravo) při čtyřhře v Moskvě proti českému páru.</span><span class="author">foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Grigory Dukor</span>

Pak ale neustála tlak při svém servisu Kirilenková a rázem bylo srovnáno na 4:4. V hale začali mocně fandit čeští fanoušci a do pohody se začala dostávat i Peschkeová. I díky jejím výborným returnům český pár nakonec vybojoval první set v poměru 6:4.

Výborně začaly i druhý set a po chybě Kirilenkové na síti odskočily na vedení 3:1. Vybudovaný náskok už české reprezentantky nepustily a sadu nakonec vyhrály 6:2.

Petra Kvitová během utkání se Světlanou Kuzněcovovou.foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Sergei Remezov

Kvitová musela zápas otáčet

Na začátek zápasu Petry Kvitové se Světlanou Kuzněcovovu obě hráčky prohrály svůj servis, nezačaly podle svých představ. Při svém druhém servisu musela Kvitová prokázat pevné nervy, Ruska byla blízko k dalšímu bodu, ale česká tenistka srovnala na 2:2, ale další podání opět ztratila a prohrávala 2:4. Podobný scénář pokračoval i na druhé straně, Kuzněcovová neuhájila svoji výhodu a druhá hráčka světa snížila na 3:4. Ze sedmi her tenistky čtyřikrát neudržely podání.

A nebyl konec, Kvitová prohrála další servis, nyní dokonce čistou hrou. V další hře ale set neskončil. Kuzněcovová také potřetí zaváhala při svém servisu. V dalším gamu Kvitová vedla 40:0, ale Ruska se přesto dostala k setbolu a po 51 minutách získala první set v poměru 6:4.

Ruska Světlana Kuzněcovová během zápasu s Petrou Kvitovou.foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Grigory Dukor

Boj o každý míček pokračoval i na začátku druhého setu, ale jen v první hře. Poté česká jednička zpřesnila údery a potvrdila, že letos vyhraných dvacet utkání v hale v řadě, není náhodných. Druhý set si podmanila a za 36 minut vyhrála 6:2.

Rozhodnout musel třetí set. Domácí Ruska začala lépe, vedla po třech gamech 3:0. Smutně odcházela Kvitová na lavičku, hlavu dokonce schovala do ručníku. Ale poté ukázala sílu a vyhrála šest gamů v řadě a získala druhý bod pro Česko.

Lucie Šafářová při Fed Cupu v Moskvě. foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK/AP</a>/Misha Japaridze

Třetí bod mohla přidat Lucie Šafářová. Jenže první set nezvládla, prohrála 2:6 a navázala na nepovedený výkon ze sobotního zápasu. Ve druhém střídala lepší výkony s horšími, bojovala, ale nedokázala předvést více povedených úderů v řadě.

Ve druhém setu držela krok do stavu 2:2, dále Pavljučenková vedla 5:4, poté přišel poslední game, který Ruska ukončila esem. O vítězkách Fed Cupu rozhodne tedy až čtyřhra. „Jsem zklamaná, asi jsem mohla hrát trochu líp, asi hlavně v první sadě. Bohužel, mrzí mě to. Tlak tam byl, snažila jsem se odvést maximální výkon,“ řekla smutná Šafářová.

Anastasie Pavljučenková při Fed Cupu v Moskvě.foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Grigory Dukor

<tbody><tr class="highlight"><td colspan="2"><strong>Finále tenisového Fed Cupu</strong> </td></tr><tr class="invert"><td colspan="2"><strong>RUSKO - ČESKO 2:3 </strong></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Kuzněcovová - Kvitová 6:4, 2:6, 3:6</strong><br/></td><td><a href="http://online.sport.cz/on-line?id=12528" onclick="return onlineShow(this.href);"><strong>on-line</strong></a></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Pavljučenkovová - Šafářová 6:2, 6:4</strong></td><td><a href="http://online.sport.cz/on-line?id=12529" onclick="return onlineShow(this.href);"><strong>on-line</strong></a></td></tr><tr class="highlight"><td><span><strong>Kirilenková, Vesninová - Peschkeová, Hradecká 4:6, 2:6</strong><br/></span></td><td><a href="http://online.sport.cz/on-line?id=12530" onclick="return onlineShow(this.href);"><strong>on-line</strong></a></td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: