Hlavní obsah

Vítězný debl Peschkeová, Hradecká: Byly jsme jasně lepší

Marek Burkert, MoskvaPrávo

Objaly se kolem ramen a odpovídaly společně. Květa Peschkeová i Lucie Hradecká v této sezóně získaly grandslamový titul ve čtyřhře a předvedly, že i společně tvoří mimořádný deblový pár. Vyvrcholení víkendové moskevské bitvy zvládly brilantně. Ruskou dvojici Kirilenková, Vesninová utloukly 6:4 a 6:2.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Hotovo. České tenistky po 23 letech ovládly Fed Cup.

Článek

Jak to tedy bylo s trémou? Lucie s ní prý bojovala večer před zápasem Peschkeová: Toho jsem si teda vůbec nevšimla. Tys měla trému? Mně připadala rozjetá a bylo fantastické, jak hrála. Já jsem ani na té síti nestíhala, to byly takové pecky!

Takže jste jí nemusela nic vyčíst? Peschkeová: No, to vůbec. Já byla ohromně spokojená (směje se). Takhle mi to vyhovovalo.

Vy jste Lucie věřila, že můžete hrát tak dobře? Hradecká: Před zápasem jsme se bavily o soupeřkách. Vesninovou trochu znám, ale s Kirilenkovou jsem snad nikdy debla nehrála. Bylo jasné, že musím hrát svoji hru, jít do toho naplno, ale nepřepalovat to. I Andy (Hlaváčková) mi radila, že nemusím být nervózní. Při finále Roland Garros jsem taky přece nebyla nervózní. Vzala jsem to tak, že si jdeme pro pohár. Uděláme maximum. A buď budou Rusky lepší, nebo ne. Nebyly...

V prvním setu jste doháněly ruský náskok, nebály jste se, že o sadu přijdete? Hradecká: Tam jsme byly jeden brejk dolů. Přitom jsme je mohly brejknout my...¨ Peschkeová: Minimálně dvakrát... Hradecká: Jenže ony brejkly mě, takovýma divnýma míčema. Peschkeová: Náhodama, jen to řekni... Hradecká: Ale zůstávaly jsme v pohodě. Žádný stres.

Jelena Vesninová a maria Kirilenková (vpravo) při čtyřhře v Moskvě proti českému páru.foto: Reuters/Grigory Dukor

Kdy jste začaly cítily, že máte navrch? Peschkeová: Nejdřív jsme neproměnily pár šancí, ale postupně jsme byly jasně lepší.

Lucie, vy jste v závěru dávala rozhodující míče. Jak jste viděla proměněný mečbol? Hradecká: Už jsme měly čtvrtý. Květa mi ho vypracovala a dodala mi odvahu. Takže jsem se do toho opřela. Věděla jsem, že mi Květa kdyžtak připraví další.

Celý týden jste čekaly na svůj zápas. Netáhlo se to už příliš dlouho? Peschkeová: Ani ne. Byly jsme připravené. Těšily jsme se. A zápas se nám povedl.

Česká radost pár minut po výhře ve Fed Cupu v Moskvě.foto: Reuters/Grigory Dukor

Co jste vlastně říkaly tomu, co v Moskvě předvedla Petra Kvitová? Hradecká: Hrála naprosto úžasně! Peschkeová: Skvěle. Nedá se jí vůbec nic vytknout. Celý její rok je skvělý. Náš tým může táhnout ještě dlouho. Hradecká: Hodně dlouho!

Takže se tento úspěch může v příštích letech opakovat? Když jí trochu pomůžete... Hradecká: (směje se) Když jí trochu pomůžeme, tak jo. Peschkeová: Stoprocentně.

Obě jste letos získaly grandslamový titul. Můžete ho porovnat s Fed Cupem? Hradecká: Je to něco jiného. Peschkeová: V týmové soutěži to prožíváte s ostatními. Máme perfektní partu, všichni se o nás starají. Je to práce všech.

Květa Peschkeová (vzadu) a Lucie Hradecká při utkání Fed Cupu v Moskvě.foto: Reuters/Grigory Dukor

Vzpomněly jste při nevyužitých mečbolech na předloňskou semifinálovou porážku s USA? 6:2, 5:2, 40:30 a ztracený zápas... Hradecká: Já si vzpomněla, i když jsem u toho nebyla. Peschkeová: Určitě se mi to blesklo hlavou. Ale nechtěla jsem se tím zabývat. Šly jsme si pro vítězství.

Vy jste přitom tehdy Květo pochybovala, jestli se ještě podobná šance někdy zopakuje... Peschkeová: To bylo strašně smutné. Hrály jsme dobře, prohrály jsme. Bylo to hodně emocionální i depresivní. Tentokrát jsme to ale zvládli naprosto senzačně. Je to ohromná satisfakce.

Vy jste Lucko jako náhradnice na poslední chvíli přiletěla do Belgie. Ani před finále jste neměla jisté místo v týmu. A teď tu stojíte s replikou poháru jako vítězka. Jaké to je? Hradecká: Chtěla bych hlavně poděkovat kapitánovi, že mě vzal do týmu. Doufám, že jsem ho nezklamala.

Reklama

Související témata: