Hlavní obsah

Berdych si víc cení letošního postupu na Turnaj mistrů

Tenista Tomáš Berdych si stejně jako loni zahraje Turnaj mistrů. Na rozdíl od minulého roku ale nemusel čekat, jak budou hrát jeho soupeři a místo mezi elitní osmičkou v Londýně si zajistil vlastním výkonem, čehož si velmi považoval. Navíc dosáhl v sezoně ceněné mety padesáti výher.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Tomáš Berdych v Paříži v souboji s Fernandem Verdaskem.

Článek

Rozhodující body Berdych získal dnes na turnaji série Masters v Paříži, kde v třetím kole porazil poprvé v kariéře Srba Janka Tipsareviče 7:5 a 6:4. "Užívám si, že se mi to povedlo," řekl Berdych českým novinářům v telefonickém rozhovoru z Paříže.

Po proměněném mečbolu s Tipsarevičem hned radostně ukazoval na kouče Tomáše Krupu do hlediště, že má padesát výher a jistý Turnaj mistrů. "Tohle jsme si na začátku sezony předsevzali a je krásný to splnit," uvedl Berdych.

Když porovnával, jestli bylo lepší se na Turnaj mistrů kvalifikovat loni poprvé, nebo to letos zopakovat, měl rychle jasno. "Tohle má vyšší hodnotu. Je náročnější posouvat cíle po skvělé sezoně. Každá sezona měla něco, ale vždy je složitější něco obhájit. Cením si, že jsem se zase kvalifikoval a hraju víc vyrovnaně," řekl Berdych.

Tsonga gratuloval

K účasti v Londýně měl blízko od říjnového triumfu v Pekingu. Zástupci ATP dokonce již o uplynulém víkendu chybně oznámili, že má má start v Londýně jistý. "Měl jsem radost a volal jsem rodičům a známým," uvedl tenista, jak reagoval v sobotu na příjemnou zprávu.

Jenomže po několika hodinách ATP zjistila, že udělala v propočtech chybu a že si Berdych musí účast zajistit až v Paříži. "Trochu jsem nevěřil vlastním uším, ale spíš mě to nakoplo. Vždycky je nejlepší, když si to člověk uhraje sám," řekl.

Potřebné body si zajistil. Po výhře v druhém kole nad Španělem Fernandem Verdaskem dnes porazil i Tipsareviče, i když s ním předchozí čtyři zápasy prohrál. Díky tomu se na Turnaj mistrů dostali také Francouz Jo-Wilfried Tsonga a Američan Mardy Fish. "Když jsem přišel do šatny, tak mi Tsonga podal mi ruku, usmíval se a říkal, že děkuje. To bylo docela vtipný," řekl Berdych.

S Tsongou bojoval nejen o Turnaj mistrů, ale přetahuje se s ním i o šesté místo v žebříčku ATP, které po prodělané mononukleóze neudrží absentující Švéd Robin Söderling. "Je hezký, že jsem na Turnaji mistrů, ale ještě lepší by bylo skončit zase na šesté pozici jako loni. Pořád je o co hrát," prohlásil momentálně sedmý Berdych, který ukončí rok podruhé za sebou v Top 10. To se z českých tenistů naposledy podařilo Petru Kordovi v letech 1991-92.

Ve srovnání s loňskem dokázal Berdych nemyslet na to, že má šanci dostat se na Turnaj mistrů. Tahle myšlenka mu loni dost svazovala ruce. "Letos se mi to podařilo dost vytlačit. Už jsem věděl, jak s tím naložit a zachovat se," řekl Berdych. Právě zkušenosti z minulé sezony byly podle něj letos důležité. "To, čím jsem si prošel loni, ve mně zanechalo hodně zkušeností. Jsem rád, že když ta situace letos znovu nastala, že se mi ji podařilo vyřešit líp," pochvaloval si.

Reklama

Související témata: