Hlavní obsah

Berdych se oproti loňsku cítí před Turnajem mistrů v pohodě

Český tenista Tomáš Berdych míří na Turnaj mistrů do Londýna s přáním začít výhrou v úvodním duelu a postoupit ze skupiny. Sedmý hráč světa se před úterním odletem netajil tím, že je na rozdíl od loňska v mnohem lepší psychické kondici. Navzdory náročné sezóně má i v jejím závěru chuť a sílu.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Tomáš Berdych došel v Paříži až do semifinále.

Článek

"Pokud by se mi podařilo uhrát dobrý výsledek, tak by to bylo ještě něco navíc. Cítím se hlavně na první zápas. Nikdy ale utkání dále dopředu nepředbíhám a neřeším, kam až se mám dostat. Krásné by bylo dát něco navíc," uvedl Berdych na setkání s novináři v Prostějově, kde po turnaji v Paříži dva dny odpočíval a trénoval.

Čtyřlístek pro štěstí

Na cestu do Londýna si přibalil čtyřlístek pro štěstí, který mu předal šéf České sportovní a prostějovského klubu Miroslav Černošek. "Jsem pověrčivý, mám své rituály, nějaké předměty si vozím s sebou. Jsou to drobnosti, Nyní k nim přibude další. Nechám si však pro sebe, co vozím," odpověděl Berdych na otázku, jak se čtyřlístkem naloží.

Rituály před zápasy podle jeho slov souvisejí s úspěchy. Pokud při turnaji s nějakým začne a daří se mu, tak se k němu vrací.

Do Londýna letí Berdych s dobrou náladou. A také s vidinou konce náročné sezóny. "V porovnání s loňskem, kdy se mi v závěru nedařilo, se cítím na dvorci mnohem lépe," konstatoval nejlepší současný český tenista.

Zkušenosti mu pomohly při tvorbě letošního programu. Podařilo se mu termínový kalendář rozložit, našel výhodnější čas na odpočinek, který střídal s kvalitní přípravou. Přenesl se také přes drobné nezdary, i květnovou prohru na French Open s domácím tenistou Robertem hned v prvním kole rychle překonal.

"Loni mi chyběl vrchol v podobě turnajového vítězství. Měl jsem hodně těsných proher. Jedna věc je dostat se do první desítky, jiná toto postavení uhájit. Letos se mi podařilo ve druhé polovině sezóny přidat vítězství v turnaji v Pekingu. Mám další sezónu, kdy jsem v první desítce a budu hrát v Turnaji mistrů," ohlédl se Berdych za dosavadním průběhem roku.

Ocenil Kvitovou

Zároveň ocenil skvělé letošní výsledky Petry Kvitové, na niž se nyní upírá největší pozornost českých tenisových fanoušků. "V této pozici jsem byl i já. Nevidím problém v tom, že tuto roli Petra převzala. Pere se s ní hodně statečně," uvedl Berdych.

Přiznává, že se nyní dostal částečně do stínu Kvitové, ale výhodu naopak vidí v tom, že dostal větší chuť a prostor na svůj tenis. "Je jenom dobře, že se pohybuje na takových místech ve špičce světového žebříčku více českých tenistů," řekl Berdych, který nehledá motivaci v tom, že by se díval na výsledky někoho jiného. "Mám svůj cíl a vlastní program. Sledovat někoho jiného a okolí by nebylo správné. Samozřejmě vím, jak se Petře daří. Ale já se soustředím na svůj rytmus," vysvětlil český tenista.

O svém programu v Londýně má v hrubých rysech jasno. Ve čtvrtek jej čeká galavečer s představováním jednotlivých hráčů. V pátek dopoledne je vyhrazen prostor médiím, ve zbytku času bude trénovat a odpočívat. A ladit formu podle toho, zda bude hrát v neděli, nebo až v pondělí.

Osvětlení v hale ho nerozptyluje

Hala v Londýně je podle něho ve srovnáni s dějišti jiných turnajů trochu odlišná. "Osvětlení a prostředí je trošku jiné než na ostatních turnajích. Většina hráčů považuje osvětlení za zvláštní a přirovnává je k boxerskému ringu. Problém s tím však z předcházejících pobytů nemám. Zvykl jsem si na změnu poměrně rychle. Rozhodně mě osvětlení při předcházejících pobytech nerozptylovalo. A předpokládám, že i další tenisté přijedou s předstihem a zvyknou si," tvrdí Berdych.

Na olympiádu zatím nemyslí

Londýn bude příští rok v létě také dějištěm olympijských her. Ovšem tak daleko ještě česká jednička nehledí a nyní o olympiádě nepřemýšlí. "Beru tenis krok za krokem. Před olympiádou bude ještě spousta dalších akcí a turnajů. Určitě však mohu už nyní říci, že pro tenisty bude ve Wimbledonu nejhezčí olympiáda v historii," řekl Berdych.

Berdych se Turnaje mistrů zúčastní podruhé za sebou. Loni ze tří zápasů jednou vyhrál, porazil Američana Andyho Roddicka, ze skupiny ale nepostoupil.

Postoupil jen Lendl

Postoupit ze skupiny do semifinále se z českých tenistů podařilo v historii pouze Ivanu Lendlovi, pětinásobnému vítězi Turnaje mistrů (1982-1983, 1985-1987). V semifinále Lendl vypadl při své poslední účasti na Masters v roce 1991.

Ve skupině skončily naděje Jiřího Nováka v roce 2002, Petra Kordy o deset let dříve i Karla Nováčka (1991). Tomáš Šmíd hrával ještě v době klasického pavouku a nejdále postoupil do čtvrtfinále v roce 1984. Turnaj mistrů si v roce 2008 zahrál z pozice náhradníka rovněž Radek Štěpánek, ale dvakrát ve skupině prohrál.

Reklama