Hlavní obsah

Berdycha na Turnaji mistrů čekají Djokovič, Murray a Ferrer

Český tenista Tomáš Berdych se na Turnaji mistrů v Londýně střetne ve skupině A se světovou jedničkou Novakem Djokovičem ze Srbska, s domácím Andym Murraym a se Španělem Davidem Ferrerem. Rozhodl o tom dnešní los v britské metropoli, kde se vrchol sezony uskuteční do 20. do 27. listopadu. Berdych zahájí Turnaj mistrů až v pondělí večer s Djokovičem.

Foto: Petar Kujundzic, Reuters

Tomáš Berdych

Článek

Ve skupině B na sebe narazí dvě bývalé světové jedničky Rafael Nadal ze Španělska a Švýcar Roger Federer, který vrchol sezony už pětkrát vyhrál a obhajuje i titul z loňska. Skupinu doplňují Francouz Jo-Wilfried Tsonga a Mardy Fish z USA.

"S losem jsem spokojený, ostatně jsem tyto tři hráče jmenoval, když jsem před losováním odpovídal na otázku, koho bych si vybral. Toto složení jsem považoval za ideální. Myslel jsem si však, že toho chci moc. A vyšlo to," řekl Berdych. "Na Turnaji mistrů není ale soupeř, o kterém by se dalo říci, že v nějakém zápase je jistý bod."

Letošního suveréna Djokoviče, který se v posledních týdnech potýkal s problémy s bolavým ramenem, porazil Berdych jednou z osmi zápasů. Letos na Srba nestačil třikrát, ale dvakrát zápas nedohrál kvůli zranění. Jejich duel se uskuteční až na závěr prvního kola v pondělí od 21:00 SEČ.

"Djokoviče jsem zmínil při svém přání proto, že měl v poslední době zdravotní problémy. Nikdo pochopitelně nepřeje nikomu ze soupeřů nic špatného, ale mohlo by to sehrát svou roli," řekl Berdych.

"S Murraym to bude zážitek"

Nad Murraym vede Berdych 3:1 a porazil ho i minulý týden v pařížské hale Bercy po skoro tříapůlhodinové čtvrtfinálové bitvě. "Andy bude doma hodně silný, ale hrát s ním v Londýně na Masters bude úžasný zážitek," konstatoval Berdych.

Se světovou pětkou Ferrerem vyhrál ze sedmi zápasů jen dva, ale přes rok se nestřetli. "Ferrer má výsledky hodně vyrovnané, ale zase není typicky halový hráč," řekl Berdych, který obě výhry nad Španělem zaznamenal na antuce.

Berdych si do skupiny nepřál Federera, který se v závěru sezony dostal do vynikající formy, vyhrál dva turnaje a Berdycha porazil v sobotním semifinále v hale Bercy. "Roger hraje teď nejlíp. Je vynikající, hraje jak za starých časů. A dostat takového hráče na první zápas by bylo těžké," řekl šestadvacetiletý Berdych.

Berdych odjel do Londýna v době losu. Přál si začít výhrou a myslel na postup do semifinále, což se v minulosti z českých tenistů povedlo jen Ivanu Lendlovi.

Při své loňské premiéře na Turnaji mistrů šestadvacetiletý Berdych porazil Andyho Roddicka z USA, ale prohrál s Nadalem i s Djokovičem a vypadl ve skupině.

Hráči se ve skupinách střetnou systémem každý s každým a první dva postoupí do semifinále. Neporažený vítěz turnaje získá 1500 bodů do žebříčku a odměnu 1,63 milionu dolarů (31 milionů korun).

Jako první se ve dvouhře představí v neděli odpoledne Federer proti Tsongovi, a po týdnu si tak zopakují nedělní finále z pařížského Masters. V neděli i v pondělí se budou hrát vždy dvě dvouhry a dva debly.

Los Turnaje mistrů 2011:
Dvouhra:
Skupina A: Djokovič (1-Srb.), Murray (3-Brit.), Ferrer (5-Šp.), Berdych (7-ČR).
Skupina B: Nadal (2-Šp.), Federer (4-Švýc.), Tsonga (6-Fr.), Fish (8-USA).
Čtyřhra:
Skupina A: B. Bryan, M. Bryan (1-USA), Bhúpathí, Paes (4-Ind.), Lindstedt, Tecau (6-Švéd./Rum.), Melzer, Petzschner (7-Rak./Něm.).
Skupina B: Llodra, Zimonjič (2-Fr./Srb.), Nestor, Mirnyj (3-Kan./Běl.), Bopanna, Kúreší (5-Ind./Pák.), Fyrstenberg, Matkowski (8-Pol.).

Reklama