Hlavní obsah

Berdych proti světové jedničce dřel, Djokovič vyhrál v tiebreaku třetího setu

LONDÝN

Dalšími dvěma zápasy dnes pokračoval tenisový Turnaj mistrů v Londýně Poprvé se představil také český zástupce Tomáš Berdych, který předvedl bojovný výkon, nicméně na prvního hráče světového žebříčku to nestačilo. Ačkoliv měl na raketě mečbol, s Novakem Djokovičem nkonec prohrál 1:2 na sety. K překvapení došlo v úvodním utkání, když domácího Andy Murrayho porazil Španěl David Ferrer po setech 6:4 a 7:5.

Foto: Toby Melville, Reuters

Berdych na Turnaji mistrů v Londýně

Článek

Berdycha čekala na úvod Turnaje mistrů pořádně těžká zkouška. Djokovič je nejlepší hráč letošního roku a v jeho prospěch mluvila i statistika: z osmi vzájemných duelů se sedmkrát radoval z vítězství a všechny tři letošní duely taktéž opanoval. I když Berdych dva z nich musel vzdát pro zranění.

Jenže závěr roku zastihl českého tenistu ve vynikající formě a fantasticky vlétl i do posledního turnaje v Londýně. Nad Djokovičem si v prvním setu rychle vypracoval vedení 4:0 a nakonec získal sadu 6:3. Ve druhém setu se role obrátily, Srb Berdychovi sebral hned první podání a po výhře 6:3 stav zápasu srovnal.

Novak Djokovič v zápase s Tomášem Berdychemfoto: ČTK/AP

V rozhodujícím setu mu to ale český hráč vrátil i s úroky, když Djokoviče dvakrát brejkl a dostal se do vedení 4:2. Jenže začaly pracovat nervy, Berdych vyrobil dvě dvojchyby a brzy bylo srovnáno na 4:4. Další podání už si oba hráči pohlídali, na 6:5 dokonce Berdych zvyšoval hrou, ve které neprohrál ani míček. Za stavu 30:30 v následujícím gamu sice jestřábí oko potvrdilo dvojchybu srbského tenisty, ale Berdych zahrál první mečbol do sítě. Rozhodnout musel tie-break.

Hned v jeho úvodu se Berdych třikrát ukvapil se svou útočnou hrou, když pokaždé ve výhodné pozici zahrál do autu a rázem prohrával 1:4. Djokovič pak zaúřadoval na síti, ale český bohatýr se nevzdával a upravil na 3:5. Vzápětí však znovu netrefil kurt a Srbovi stačilo proměnit hned první ze tří mečbolů.

Na začátku překvapil Ferrer

Ferrer před pondělním utkáním ještě nikdy Murrayho neporazil na tvrdém povrchu. Všechny tři výhry získal na Skotem na antuce. A ani v Londýně nezačal Španěl dobře. Murray mu na začátku úvodní sady prolomil servis a diváci v britské metropoli věřili, že jejich oblíbenec porazí Španěla v pátém utkání v řadě. Murraymu se ale přestalo dařit. Zejména do prvního podání se nedokázal trefovat a pátý hráč světa vývoj úvodního setu otočil a zvítězil.

Druhá sada začala stejně jako ta úvodní. Murray sebral Španělovi podání. Ale i tentokrát se dokázal Ferrer vymanit z potíží. Na returnu vyhrál dokonce čistou hrou. A vývoj druhého sadu téměř přesně kopíroval set první. Za stavu 4:5 se ještě Murray dokázal ubránit, při další hrozbě ve dvanácté hře však na Ferrera nestačil.

Tenisový turnaj mistrů, skupina A:
Dvouhra - skupina A:
Ferrer (5-Špa.) - Murray (3.-Brit.) 6:4, 7:5, Djokovič - Berdych (ČR) 3:6, 6:3, 7:6 (7:3)
Čtyřhra - skupina A:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Melzer, Petzschner (7-Rak./Něm.) 6:7 (4:7), 7:5, 10:7, Lindstedt, Tecau (6-Švéd./Rum.) - Bhúpathí, Paes (4-Ind.) 7:6 (8:6), 6:1.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori