Hlavní obsah

Berdych: Prohrál jsem si to sám, ale ten mečbol bych zahrál stejně

Český tenista Tomáš Berdych je přesvědčen, že si utkání se Srbem Novakem Djokovičem na Turnaji mistrů v pondělí večer v Londýně prohrál do značné míry sám, ale chce na trpkou prohru co nejrychleji zapomenout a připravit se na středeční souboj s Britem Andym Murraym. Djokovič prohlásil, že utkání s Berdychem pro něj bylo nejtěžší od zářijového US Open a mohlo snadno dopadnout opačně.

Foto: Toby Melville, Reuters

Tomáš Berdych při utkání Turnaje mistrů s Djokovičem

Článek

Berdych prohrál v dramatickém souboji se světovou jedničkou po dvou hodinách a 39 minutách 6:3, 3:6 a 6:7. Měl na Djokoviče mečbol, který zahrál útočně, ale míč skončil v síti. "To, jak jsem mečbol zahrál, nemohu teď změnit. Ale kdybych ho měl znovu, asi bych zkoušel udělat to samé. Možná jsem příliš riskoval, ale takhle hraju," řekl. "Chtěl jsem si to uhrát sám a bohužel to nedopadlo."

"Měl jsem mečbol...ty šance jsem určitě měl, takže v tomhle jsem si to asi prohrál sám," dodal. "Když člověk odvrátí mečbol, tak se asi dostane hodně na koně. A pak to bylo o pár balonech. I tak ale...těžko se mi o tom mluví," dodal viditelně zklamaný Berdych.

Přes prohru si myslí, že nehrál špatně a měl letos nejblíže k tomu, aby Djokoviče porazil. "Věci, na které jsme se soustředili a které jsem chtěl hrát, tak ty vycházely. Až na ten konec. Byl to zápas, který byl asi nejblíže k tomu, aby to dopadlo," prohlásil Berdych.

Na Turnaji mistrů se hraje ve skupinách a při vyrovnaném počtu vítězství může o postupujících rozhodovat i skóre. Berdychovi by tak mohl pomoci set, který na Djokoviče uhrál. "To je mi teď dost jedno. Teď mě štve ta prohra," řekl.

Nyní ho čeká ve středu odpoledne Andy Murray. Na otázku, jak chce pondělní porážku setřást, Berdych řekl, že "na to recept neexistuje". "Ještě je hrozně brzy o tom mluvit. Čeká mě další zápas, na který se chci nachystat a to udělám. Ale teď se mi o tom blbě mluví," dodal s tím, že se chce přes pocit zklamání co nejrychleji přenést.

"Musím tohle překonat a zítra (v úterý) začnu přemýšlet, co bude ve středu. Hlavní věc je zapomenout tak rychle, jak to jen půjde," řekl Berdych, kterého mile překvapila podpora českých fanoušků v hledišti. "Hrálo se mi před nimi fakt dobře. Byl jsem rád, že jich bylo tolik. Doufám, že je tato prohra neodradí a že ve středu mě zase přijdou podpořit," zdůraznil.

Novak Djokovič řekl, že zápasy na této úrovni rozhodují drobnosti a pár míčů. "Mohlo to klidně dopadnout jeho vítězstvím. Vytvářel tlak a i při mečbolu hrál agresivněji. Udělal chybu a já jsem byl zpátky v zápase," prohlásil srbský tenista.

Zdůraznil, že souboj s Berdychem byl pro něj "zřejmě nejtvrdším utkáním od US Open". "Ale nebyl jsem spokojen se svou hrou. Nehrál jsem v nejlepší formě. Ale nakonec výhra je výhra," uvedl Djokovič. Berdycha označil za "nepředvídatelného hráče s tvrdými základními údery, skvělým servisem". "Když mu to jde, je těžké s ním soupeřit...Ale důležité bylo držet s ním krok a využít šance, když se naskytly," dodal.

Reklama