Hlavní obsah

Berdych ztratil nervy a génius Djokovič ho ztrestal, píší v Anglii

Další parádní drama viděli tenisoví fanoušci v londýnské O2 Aréně v pondělí v noci, kde se schylovalo k senzaci na úkor světové jedničky Novaka Djokoviče. Jenže srbský bijec utekl i z mečbolu a po třísetové bitvě porazil ve svém úvodním zápase Turnaje mistrů Tomáše Berdycha. A anglická média se shodují, že rozhodly především lepší nervy a schopnost ustát tlak v klíčové fázi zápasu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Berdych na Turnaji mistrů v Londýně

Článek

„Tomáš Berdych zvadl, zatímco tlak Novaka Djokoviče posílil,“ píše v titulku k článku o napínavé podívané před pondělní půlnocí seriózní list The Guardian. Českého reprezentanta přirovnává ke skvělému řemeslníkovi, zatímco světovou jedničku ke géniovi.

„Vyrovnanost Tomáše Berdycha v uplynulém roce ho opravňovala k tomu být více než jen tanečním partnerem zářivějším hvězdám, jenže nakonec selhal, když byl konfrontován s rostoucím nasazením Novaka Djokoviče, a to krátce potom, co předvedl opravdu mistrovský part,“ shrnul list v úvodu článku podstatu zápasu.

Tomáš Berdych při utkání Turnaje mistrů s Djokovičemfoto: Reuters/Toby Melville

„To, co je od sebe oddělovalo, nebylo šest míst na žebříčku, ale uvědomění si tlaku. Génius ho dokázal odsát, řemeslník nikoliv,“ dodává The Guardian.

Zkažený forhend zhatil naděje

Deník Daily Mail připomíná hned několik klíčových momentů zápasu ve třetím setu. První přišel za stavu 4:2, kdy Berdych při svém podání hájil čerstvě nabytý brejk. „Sedmý nasazený měl v této chvíli na dosah významné vítězství. Jenže jeho nervy zakolísaly a špatnou hrou se dvěma dvojchybami rychle vrátil výhodu zpět,“ popisuje list.

„Za stavu 4:5 Djokovič servíroval na udržení v zápase a nevěděl, zda má oceňovat, či proklínat Berdycha, protože z jeho rakety stále létaly vítězné míče. Ve dvanácté hře Čech poté dostal šanci prvního mečbolu po dvojchybě Djokoviče, jenže hratelný forhend zkazil. Tím Berdychovy šance zmizely,“ hodnotí Daily Mail.

Zřejmě rozhodující výměnu zápasu při Berdychově mečbolu podrobně rozebírá i server tennis.com: „Po vysoce kvalitní výměně si Berdych vypracoval pozici na vítězný forhend po čáře, který mu vůbec nesedl. To je typický Berdych: zahraje neuvěřitelné údery a pak zkazí ty, které jsou buď hodně důležité, nebo lehce hratelné. V tie-breaku pak úplně zkolaboval.“

Reklama

Související témata: