Hlavní obsah

Federer na Turnaji mistrů převálcoval Nadala, Tsonga porazil Fishe

LONDÝN

Takhle jednoznačný zápas čekal málokdo. Švýcarský tenista Roger Federer bez nejmenších obtíží porazil druhého hráče světového žebříčku Rafaela Nadala a s předstihem postoupil do semifinále londýnského turnaje. Federer dovolil Nadalovi jen tři hry a vyhrál po sadách 6:3 a 6:0. V úvodním úterním utkání porazil Jo-Wilfried Tsonga z Francie Američana Mardyho Fishe po setech 7:6 a 6:1 a zachoval si šanci pro postup do další fáze turnaje.

Foto: Toby Melville, Reuters

Roger Federer ze Švýcarska na Turnaji mistrů

Článek

Federer vstoupil do zápasu dvojchybou, ale to byla snad jediná kaňka na úžasném výkonu, který v londýnské O2 Areně předvedl. Španělský antukový specialista, který se v průběhu celé letošní sezóny spíše trápil, se Švýcarem dokázal držet krok jen v úvodu prvního setu. Federer hrál odvážně a jeho tvrdé údery v náročných úhlech dopadaly přesně k čarám.

Španěl Rafael Nadal bojoval na Turnaji mistrů proti Rogeru Federerovi marně.foto: Reuters/Toby Melville

Nadal, který si v úvodním utkání proti Mardy Fishovi stěžoval na žaludeční potíže, jako obyčejně bojoval a snažil se nabudit sám sebe několika vydřenými míči. Proti téměř bezchybné hře Švýcara však neměl šanci. Ve druhé sadě Federer už dominoval úplně a nadělil dokonce svému odvěkému rivalovi "kanára".

Tsonga bude bojovat o semifinále

Tsonga měl převahu v celém utkání. V první sadě dvakrát získal podání soupeře, ale o brejk vždy přišel. Sadu tak Francouz získal až ve zkrácené hře. I druhý set začal výměnou podání, ale pak už šestý nasazený Tsonga dominoval. Američan, který měl v poslední době problémy s levým stehenním svalem, častěji chyboval.

Francouzský tenista Jo-Wilfried Tsonga na Turnaji mistrůfoto: Reuters/Toby Melville

"Jsem nadšený ze své letošní první výhry na Turnaji mistrů," řekl Tsonga a věřil, že ve čtvrtek proti Nadalovi vybojuje semifinále. "Semifinále je na dosah a to je dobrá zpráva. Proti Fishovi jsem hrál výborně, ale slibuji, že budu ještě lepší," tvrdil.

Turnaj mistrů, skupina B:
Dvouhra:
Federer (4-Švýc.) - Nadal (2-Šp.) 6:3, 6:0.on-line
Tsonga (6-Fr.) - Fish (8-USA) 7:6 (7:4), 6:1.on-line
Čtyřhra:
Llodra, Zimonjič (2-Fr./Srb.) - Bopanna, Kúreší (5-Indie/Pák.) 7:6 (8:6), 6:3, Mirnyj, Nestor (5-Běl./Kan.) - Fyrstenberg, Matkowski (8-Pol.) 6:4, 6:3.

Reklama