Hlavní obsah

Berdych Tipsarevičův zkrat čekal. Teď musí k postupu porazit Ferrera

Oslavoval první vítězství, teď ho ale čeká těžká šichta. Tomáš Berdych nestačil při odvracení mečbolu Janka Tipsareviče v utkání na Turnaji mistrů příliš přemýšlet, ale přesto měl pocit, že volej srbského tenisty skončí za čárou. Nakonec mu i štěstí pomohlo k výhře, v pátek však na něj čeká velká výzva. K jistotě postupu do semifinále musí porazit suverénního Davida Ferrera bez ztráty setu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Tomáš Berdych se dočkal první výhry na Turnaji mistrů.

Článek

"V pondělí (s Djokovičem) jsem měl trochu smůlu. Teď jsem měl větší štěstí," řekl Berdych po zápase novinářům. "Tipsarevič ve třetím setu výborně servíroval. Čekal jsem na šanci a ta naštěstí přišla v tie-breaku. Na to se už nikdo zpátky ptát nebude, uvidí jen to skóre," dodal.

Tipsareviče zdolal po dvou hodinách a 26 minutách 2:6, 6:3 a 7:6. Srb měl mečbol, při kterém poslal bekhendový volej do autu. Vzápětí udělal dvojchybu a nabídl tak Berdychovi mečbol.

"Při jeho mečbolu jsem nestačil moc přemýšlet. Tušil jsem, že půjde na síť. Zahrál jsem obranný bekhend a zkusil ho zahrát nižší, abych mu úplně nenahrál," líčil klíčový míč Berdych, který měl dojem, že soupeřův volej půjde do autu.

Ani Jestřábí oko ho neznervóznělo

"Jak jsem to zahrál, měl jsem dobrý pocit. Viděl jsem ho na síti, jak u toho jakoby stál nestál, tak jsem měl pocit, že to tam nespadne," řekl Berdych. Neznervóznilo ho ani, když si Tipsarevič vyžádal kontrolu Jestřábího oka. "Nepochyboval jsem, " dodal.

Varianty postupu do semifinále Turnaje mistrů ze skupiny A:
Berdych postoupí:
1. Pokud Tipsarevič porazí jakýmkoli skóre Djokoviče a Berdych porazí jakýmkoli skóre Ferrera, pak Berdych vyhraje skupinu a Ferrer postoupí z druhého místa.
2. Pokud Djokovič porazí jakýmkoli skóre Tipsareviče a Berdych porazí Ferrera ve dvou setech, pak Ferrer vyhraje skupinu a Berdych postoupí z druhého místa.
3. Pokud Djokovič porazí Tipsareviče ve třech setech a Berdych porazí Ferrera ve třech setech, pak Ferrer vyhraje skupinu a Berdych postoupí ze druhého místa.
Berdych nepostoupí:
1. Pokud Djokovič porazí jakýmkoli skóre Tipsareviče a Ferrer porazí jakýmkoli skóre Berdycha, pak Ferrer vyhraje skupinu a Djokovič postoupí z druhého místa.
3. Pokud Djokovič porazí Tipsareviče ve dvou setech a Berdych porazí Ferrera ve třech setech, pak Ferrer vyhraje skupinu a Djokovič postoupí z druhého místa.
2. Pokud Tipsarevič porazí jakýmkoli skóre Djokoviče a Ferrer porazí jakýmkoli skóre Berdycha, pak Ferrer vyhraje skupinu a Djokovič postoupí z druhého místa.

Tipsarevič po utkání řekl, že by mečbol zahrál stejně. "Zase bych šel na síť a zahrál volej. Nejsem určitě zklamaný tím, jak jsem to zahrál," uvedl. "Ale jsem na sebe naštvaný, že jsem udělal první dvojchybu za stavu 6:6 v tie-breaku a že jsem vrátil Berdycha do utkání," litoval.

Podle Berdycha jsou takové zápasy na nejvyšší úrovni především soubojem psychiky. "V takovémhle zápase člověk nemůže řešit, jestli má lepší bekhend nebo forhend. Při mečbolu nešlo o to, že by měl špatný volej, ale o to, že to neustál, jak by chtěl, a udělal chybu," řekl.

Tomáš Berdych podává ruku Janku Tipsarevičovi poté, co vybojoval první výhru na letošním Turnaji mistrů. foto: Reuters

Utkání bylo do značné míry zrcadlovým odrazem pondělního souboje se světovou jedničkou Djokovičem. Rozhodovalo se také v tie-breaku, Berdych proti Djokovičovi neproměnil mečbol a nakonec prohrál.

Berdych připustil, že na něm možná z počátku ležel stín pondělní trpké prohry. "Ale spíš se mi opravdu nepovedl začátek. První míč byl tak zoufalej, že mě to zarazilo a trochu jsem se zasekl," uvedl. "Nemohl jsem chytnout rytmus, ale současně jsem cítil, že s ním mohu na kurtu vydržet dlouho a to se také ukázalo."

Tomáš Berdych se zlobí při utkání s Jankem Tipsarevičem na Turnaji mistrů v Londýně.foto: Reuters

Český tenista porazil Tipsareviče i nedávno v Paříži. "Oba zápasy s ním byly výjimečné a nesmírně těžké. V Paříži jsem se kvalifikoval na Turnaj mistrů a vyhrál padesátý zápas v sezóně. A tady jsem si zachoval šance na postup," uvedl Berdych.

Podobnou dřinu jako v prvních dvou zápasech očekává i v pátek s Ferrerem. "Může to být hodně dlouhé utkání a hodně podobné těm dosavadním. Ferrer je možná ještě solidnější," zdůraznil Berdych. "Teď je důležité se dát do pořádku, odpočinout si a být připraven na pátek," řekl.

Jistotu dá jen dvousetová výhra

V pátek čeká tenisty ve skupině A na Turnaji mistrů dramatické rozuzlení.  Tomáš Berdych a Novak Djokovič svedou nepřímý souboj o postup do semifinále. Českému tenistovi dá jistotu bez ohledu na výsledek druhého zápasu pouze dvousetová výhra nad již jistým semifinalistou Davidem Ferrerem ze Španělska.

Jako první se v pátek na kurtu londýnské O2 Areny představí světová jednička Djokovič ze Srbska, jenž se utká s krajanem Jankem Tipsarevičem, který už po středeční porážce s Berdychem nemá šanci na semifinále. Djokovič sice podlehl Ferrerovi, ale českého tenistu porazil, má tedy lepší vzájemnou bilanci. Jakákoli Berdychova porážka s Fererrem tedy znamená pro českého tenistu konec.

Berdych má nicméně až na jednu variantu stále postup ve svých rukou. Pokud Španěla ve večerním zápase porazí, tak projde dál - až na případ, kdy Djokovič zdolá Tipsareviče ve dvou setech a Berdych ztratí sadu s Ferrerem. Všechny ostatní varianty při Berdychově výhře posouvají českého hráče dál.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner