Hlavní obsah

Hewittův mizerný rok může spasit Davis Cup

PRAHA

Na konci loňského roku se australský tenista Lleyton Hewitt mohl směle ohlédnout a být pyšný na svoje výsledky. Vyhrál celkem pět turnajů včetně slavného Wimbledonu a Turnaje mistrů. Navíc dvaadvacetiletý tenista udržel pozici světové jedničky. Uběhlo dvanáct měsíců, a někdejší modla světového tenisu se nachází ve velké krizi.

Foto: internet

Lleytonu Hewittovi letošní rok moc nevyšel

Článek

Namísto vyhrávání na tenisovém okruhu se Hewitt letos utápěl v hádkách s organizací ATP, změnil trenéra a kvůli únavě z náročného programu vynechal několik turnajů. Asi nejvíce jeho výkony poznamenal spor s ATP, která řídí mužské profesionální tenisové turnaje.

Vše začalo už loni v srpnu na turnaji v americkém Cincinnati, kde Hewitt těsně před zápasem prvního kola odmítl rozhovor pro televizní stanici ESPN. "Před zápasem jsem ještě nikdy rozhovor nedával. Divím se, že jsem se vůbec trefil do míčku, protože jsem musel myslet na všechny ty nesmysly před zápasem," zlobil se.

Hewitt na ostří nože s ATP

To se ale nelíbilo ATP a rozhodla se, že hráče potrestá odebráním poloviny částky, kterou si na turnaji vydělá. A protože se Hewitt dostal až do finále, inkriminovaná částka činila přes 100 000 dolarů! "Dohodl jsem se s ESPN, že rozhovor uděláme až po zápase, a ne před ním," vysvětlil Hewitt. "Tenis by byl skvělý sport, kdyby se zbavil ATP," přilil olej do ohně Australan s tím, že požaduje od organizace omluvu.

Když ATP zjistila, že přece jen asi přestřelila, snížila pokutu na 20 000 dolarů. To ale Hewittovi nestačilo a v červnu podal k soudu Jižní Austrálie v Adelaide na ATP žalobu, a požadoval odškodnění 1,5 miliónu dolarů za poškození svého dobrého jména.

Hewitt také neváhal kritizovat ATP za špatné rozvržení turnajů, kdy prakticky tenisté, kteří se dostanou pokaždé do závěrečných kol, ani nemají šanci na oddych. Proto se rozhodl, že letos nebude hrát všechny turnaje, aby měl v budoucnu více energie a prodloužil si tak svoji kariéru.

Letos jen dva vyhrané turnaje

Letošní tenisový rok nezačal špatně. Na Australian Open sice vypadl ve čtvrtém kole s Maročanem El Ayanouim, ale v březnu vyhrál turnaje ve Scottsdale a Indian Wells. Začátkem dubna pak pomohl Austrálii přejít přes Švédsko do semifinále Davisova poháru a dal si dříve avizovaný oddych.

Na kurty se vrátil krátce před Roland Garros, kde prohrál ve 3. kole se Španělem Robredem. Na antuce se  Hewittovi nikdy nijak zvlášť nedařilo, takže se z toho nedělala žádná tragédie. Jeho vyřazení ve Wimbledonu hned v prvním kole, když do Londýna přijel coby obhájce titulu, však v Austrálii způsobila šok.

Hewitt nebo Ferrero? Ukáže se v Davisově poháru

Hewitt najednou čelil velké kritice a tak se raději zase na měsíc stáhl do ústrání a začal se připravovat na srpnové US Open. Ani tam se ale dalšího grandslamového titulu nedočkal, ve čtvrtfinále nestačil na  Španěla Ferrera, který je označován jako jeho nástupce na světovém trůnu. To se zatím takřka potvrzuje - Ferrero je v současném žebříčku ATP Champion Race jen o pár bodů druhý za Roddickem, zatímco Hewittovi patří až šestnácté místo.

O to, kdo je opravdu lepší, si to mohou dvě hvězdy nové generace světového tenisu rozdat na konci listopadu a to v zápase nejvyšší úrovně. Tehdy totiž Austrálie přivítá ve finále Davisova poháru právě Španělsko, kde Ferero určitě nebude chybět  a Hewitt se na zápasy v národním týmu připravuje už od začátku října, a speciálně kvůli tomu se odhlásil ze všech turnajů. Vzájemná bilance obou hráčů je zatím nerozhodná 3:3.

Reklama