Hlavní obsah

Federer prahne po dalším grandslamovém triumfu

LONDÝN

Švýcarský tenista Roger Federer označil rekordní šestý titul na Turnaji mistrů v Londýně za jeden z největších úspěchů v kariéře. Bývalý první hráč světa vyhlásil, že teď prahne po dalším grandslamovém triumfu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Roger Federer na Turnaji mistrů.

Článek

Třicetiletý Federer porazil v nedělním finále Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu 6:3, 6:7 a 6:3. Turnajem prošel bez porážky. "Je to jeden z mých největších úspěchů. Nikdy jsem nekončil rok tak odolný a plný energie," řekl Federer.

Vyhrál sedmnáctkrát v řadě

Bývalý první hráč světa od zářijového vyřazení v semifinále US Open zvítězil v sedmnácti zápasech v řadě a vyhrál tři turnaje (Basilej, Masters v Paříži a Turnaj mistrů). "Dokázal jsem v sobě najít sílu, udělal správná rozhodnutí a cítím se výborně," řekl.

Šestou výhrou na Turnaji mistrů překonal o jedno vítězství Ivana Lendla a Peta Samprase, ale necítí se být lepším hráčem než jeho slavní předchůdci. "Oni patří k nejlepším hráčům a já jsem šťastný, že mě s nimi srovnávají," řekl Federer.

Zvládal i vypjaté chvíle

Na Turnaji mistrů Federer zvládal vypjaté okamžiky, což během roku několikrát nedokázal. "Proto to nebyl fenomenální rok," zhodnotil Federer, který poprvé od roku 2002 nevyhrál žádný grandslamový vavřín. Proto má ale o motivaci do sezóny 2012 postaráno. "Vyhrát zase nějaký grandslam by bylo hezké," přál si držitel rekordních šestnácti grandslamových titulů. "Letos i loni jsem možná o pár takových přišel. Mívám je na dosah, ale záleží i na soupeřích; ti v tom hrají docela podstatnou roli," uvedl.

Závěr Federerovy sezóny hodně ovlivnilo prohrané semifinále na US Open. Švýcar v New Yorku nevyužil v souboji s prvním hráčem světa Novakem Djokovičem ze Srbska dva mečboly a trápil se. Proto si dal od tenisu měsíc a půl volno.

Prohra na US Open hodně bolela

"Prohra na US Open patřila k těm, které hodně bolí. Člověk pak pořád přemýšlí, jak mu jsem se z toho zvedl a ukázal, že jsem pořád hodně silný. Očekávám od sebe, že toho jsem schopen, ale je fajn, že jsem tím dokázal skutečně projít," řekl.

Za největší zklamání sezóny ale US Open neoznačil. Tím byla pro Federera porážka ve finále Roland Garros se Španělem Rafaelem Nadalem. "Cítil jsem, že bych mohl mít šanci, a chtěl jsem Rafu porazit ve finále French Open, což by bylo úžasné. Proto toho možná lituji o něco více než prohry s Djokovičem," přiznal Federer.

Zastínil suveréna Djokoviče

Skvělým tenisem v posledních týdnech tenisového roku zastínil Federer suveréna sezóny Djokoviče. Srbského vítěze tří grandslamů ale označil za jednoznačného krále roku 2011. mohl ten zápas proklouznout mezi prsty," řekl Federer. "O to víc je pro mě důležité, jak "O tom se nemusíme ani bavit, je hráčem roku," vyhlásil Federer a ocenil i další své největší soupeře, Španěla Rafaela Nadala a Brita Andyho Murryho.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík