Hlavní obsah

Argentinci vykřesali naději. Ve finále Davis Cupu snižili ve Španělsku na 1:2

Argentinští tenisté zdramatizovali finále Davisova poháru se Španělskem, když díky vítězství ve čtyřhře snížili stav zápasu v Seville na 1:2. První šanci favorizovaného domácího týmu rozhodnout překazili David Nalbandian a Eduardo Schwank, kteří spolu nastoupili poprvé a zdolali Fernanda Verdaska s Felicianem Lópezem 6:4, 6:2, 6:3.

Foto: Reuters

Fernando Verdasco a Feliciano López v sobotní čtyřhře v daviscupovém finále neuhráli ani set.

Článek

Pátý titul v soutěži a třetí za uplynulé čtyři roky může Španělům přinést hned úvodní nedělní souboj týmových jedniček. V něm nastoupí Rafael Nadal, který na antuce v Davis Cupu ještě nikdy neprohrál, proti Juanu Martinu Del Potrovi. Ten v pátek vzdoroval v pětisetové bitvě Davidu Ferrerovi, ale nakonec prohrál. První bod Španělům získal Nadal hladkou výhrou nad Juanem Mónakem.

Argentina, která dnes vykřesala naději, stojí před velkou výzvou. Otočit skóre z 0:2 po prvním dnu se ve finále Davisova poháru nikomu nepodařilo za uplynulých 72 let. V roce 1939 to dokázali australští tenisté v duelu s USA.

Argentinci David Nalbandian (vlevo) a Eduardo Schwank se radují z vítězství ve čtyřhře ve finále Davis Cupu proti Španělsku.foto: Reuters

Ve čtyřhře nebyla španělským hráčům nic platná ani bouřlivá podpora publika v hale postavené na Olympijském stadionu v Seville. Argentinci proměnili v utkání pět brejkbolů, zatímco domácí pár ani jednu ze tří možností vzít soupeři podání nevyužil. Hned první mečbol proměnili hosté po hodině a 59 minutách hry.

"Hráli jsme skvěle. Jsme v dobré formě a pořád žijeme. Šanci stále máme," prohlásil Nalbandian. K udržení naděje na historicky první triumf v soutěži by musel v neděli na úvod programu Del Potro, unavený po páteční téměř pětihodinové řeži, způsobit senzaci. Jeho soupeř Nadal totiž na oblíbeném povrchu vyhrál všech 15 zápasů v Davis Cupu, k nimž nastoupil. Ferrer má bilanci 12:0 a španělský tým na antuce neprohrál od roku 1999.

Proto domácímu kapitánovi Albertu Costovi prohra v deblu náladu nezkazila. "Nevidím to černě. Máme tam Nadala a Ferrera, aby ten bod udělali," řekl Costa, jenž očekává, že Argentinci nasadí Nalbandiana místo Mónaka do závěrečné dvouhry.

Španělskému deblovému páru nevyšlo ani semifinále proti Francii, v němž uhráli dokonce pouze tři gamy. "Tohle byl můj nejhorší zápas v Davis Cupu. Nejradši bych na to zapomněl," uvedl López.

Druhý den finále tenisového Davisova poháru v Seville (antuka):
Španělsko - Argentina 2:1
Verdasco, López - Nalbandian, Schwank 4:6, 2:6, 3:6.

Reklama

Související témata: