Hlavní obsah

Rozjetý Federer věří, že by se jednou mohl vrátit na tenisový trůn

Skvělá jízda v závěru roku posunula Rogera Federera k myšlenkám na návrat na tenisový trůn. Švýcar sice na třetím místě ztrácí na jedničku Novaka Djokoviče ze Srbska 5460 bodů, ale v roce 2012 nemusí být bez šance.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Roger Federer se chce vrátiti zpět na vrchol.

Článek

Pokud by se třicetiletý Federer dokázal vrátit na první místo světa, měl by šanci překonat Američana Peta Samprase v tabulce nejdéle panujících světových jedniček. Sampras byl první 286 týdnů a Federer na něj ztrácí jeden jediný týden.

"Přesně tak," smál se Federer v rozhovoru pro deník New York Times otázce, že má v počtu týdnů strávených v čele žebříčku ATP nedodělanou práci. Myšlence na první místo se nebrání. "Je to dlouhá cesta, kterou musím urazit. Ale kdo ví? Jeden den se tam možná dostanu, ale nesmím ignorovat, že Novak (Djokovič) měl skvělý rok."

Jedničkou naposledy v červnu 2010

Světovou jedničkou byl Federer naposledy začátkem června 2010. Tehdy ho po antukovém Roland Garros vystřídal Španěl Rafael Nadal. Federer letos dokonce na pár týdnů klesl až na čtvrté místo, ale skvělým závěrem sezóny se vrátil na třetí.

Právě finiš roku 2011 dává Federerovi naději, že by mohl na pozici jedničky myslet. Šestnáctinásobný grandslamový vítěz vyhrál sedmnáct zápasů za sebou a získal tři tituly, včetně rekordního šestého na Turnaji mistrů v Londýně. "Takováhle šňůra člověka výrazně povzbudí a dostane zpět do hry, což mě vzrušuje," řekl Federer.

Federerovi, který prodloužil smlouvu s trenérem Paulem Annaconem, nahrává, že letos nevyhrál žádný grandslamový vavřín. Pokud to v roce 2012 dokáže a Djokovič nenaváže na letošní úchvatný rok, má Švýcar reálnou šanci být jedničkou.

Reklama

Související témata: