Hlavní obsah

Tenistka Kvitová je nominována na dva "sportovní Oscary"

Wimbledonská vítězka Petra Kvitová může hned dvakrát získat "sportovního Oscara". Světová tenisová dvojka je v šestičlenných nominacích organizace Laureus na cenu pro nejlepší sportovkyni roku a také za průlom roku.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Petra Kvitová.

Článek

Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni na základě hlasování 47 členů akademie Laureus, například Martiny Navrátilové, 6. února v Londýně.

Jednadvacetiletá Kvitová se o Oscara v kategorii sportovkyně roku uchází s keňskou běžkyní Vivian Cheruiyotovou, sprinterkou Carmelitou Jeterovou z USA, německou sjezdařkou Marií Höflovou-Rieschovou, kapitánkou japonských fotbalistek Homare Sawaovou a golfovou jedničkou Yani Tsengovou z Tchaj-wanu.

Ve smíšené kategorii průlom roku má akademie vedle Kvitové na výběr ještě sprintera Yohana Blakea z Jamajky, britského běžce Moa Faraha, golfistu Roryho McIlroye, další tenistku Li Na z Číny a jihoafrického čtvrtkaře Oscara Pistoriuse.

Pouze Kvitová a Pistorius, který se stal prvním handicapovaným atletem v historii, který startoval na mistrovství světa mezi zdravými sportovci, získali nominace ve dvou kategoriích. Pistorius může získat i Oscara mezi handicapovanými.

Vedle Wimbledonu Kvitová v letošní sezoně vyhrála Turnaj mistryň a další čtyři turnaje a prodrala se na druhé místo světového žebříčku. Navíc pomohla Česku vyhrát Fed Cup. Pokud by získala ocenění pro sportovkyni roku Laureus, navázala by na americkou tenistku Serenu Williamsovou, která vyhrála letos v březnu.

Kvitová za svou skvělou sezonu už získala dvě ceny - stala se hráčkou roku tenisové asociace WTA a titul nejlepší tenistky získala také od Mezinárodní tenisové federace ITF. Za týden se může stát i vítězkou ankety Sportovec roku ČR.

Sportovcem roku Laureus se může stát první tenista světa Novak Djokovič, jehož konkurenty jsou vítěz uplynulých dvou ročníků sprinter Usain Bolt z Jamajky, argentinský fotbalista Lionel Messi, německý basketbalista Dirk Nowitzki, jeho krajan pilot formule jedna Sebastian Vettel a australský vítěz Tour de France Cadel Evans.

Členům akademie předsedá slavný americký atlet Edwin Moses a z českých rodáků je v ní pouze bývalá světová jednička Navrátilová. Z tenistů ještě hlasují Němec Boris Becker, americký bouřlivák John McEnroe a další někdejší jednička Monika Selešová.

Nominace na ceny Laureus:
Sportovec roku: Bolt (Jam./atletika), Djokovič (Srb./tenis), Evans (Austr./cyklistika), Messi (Arg./fotbal), Nowitzki (Něm./basketbal), Vettel (Něm./formule 1).
Sportovkyně roku: Kvitová (ČR/tenis), Cheruiyotová (Keňa/atletika), Höflová-Rieschová (Něm./sjezdové lyžování), Jeterová (USA/atletika), Sawaová (Jap./fotbal), Tsengová (Tchaj-wan/golf).
Tým roku: Nový Zéland (ragby), FC Barcelona (Šp./fotbal), Dallas Mavericks (USA/basketbal), Anglie (kriket), Japonsko (fotbalistky), Red Bull (Rak./stáj formule 1).
Průlom roku: Kvitová, Blake (Jam./atletika), Farah (Brit./atletika), McIlroy (Brit./golf), Li Na (Čína/tenis), Pistorius (JAR/atletika).

Reklama

Související témata: