Hlavní obsah

Tenista Južnyj vstoupí do nové sezony jako doktor filozofie

Ruský tenista Michail Južnyj sice letos nevyhrál žádný turnaj ATP, přesto jeden titul získal. Bývalý osmý hráč světového žebříčku dokončil studium na univerzitě a do nové sezóny vstoupí jako doktor filozofie.

Foto: Bogdan Cristel, Reuters

Michail Južnyj je doktorem filosofie.

Článek

Devětadvacetiletý Južnyj absolvoval Moskevskou státní univerzitu tělesné výchovy, sportu, mládeže a turismu před měsícem. Vítěz sedmi turnajů ATP zodpověděl zhruba 20 otázek všech 16 členů vědecké rady, kteří následně potvrdili jeho titul PhD.

"Byl jsem trochu nervózní, protože to pro mě bylo něco nového. Nebylo to jako tenisový zápas, který hraju každý týden. Odpovídal jsem na otázky a odůvodňoval svá tvrzení, což je něco jiného. Na druhou stranu jsem mluvil o tom, co je můj život, co dělám každý den na kurtu," uvedl Južnyj na oficiálním webu ATP Tour.

Moskevský rodák se ve své absolventské práci věnoval filozofii a přístupu k tenisu a doufá, že tím pomůže svým následovníkům. "Tenis je můj život. Chtěl jsem ukázat mladým hráčům a koučům, co si o něm myslím," uvedl Južnyj.

Studovat začal ruský daviscupový reprezentant v roce 2005. Vzhledem k tomu, že tráví na okruhu jedenáct měsíců v roce, si raději nestanovil žádný časový limit. "Neřešil jsem, jestli mi to potrvá pět, šest, sedm, osm let. Mám z toho dobrý pocit, protože jsem udělal to, co jsem chtěl," řekl Južnyj, jenž se v době studia, v lednu roku 2008, dostal na své žebříčkové maximum - osmé místo.

Po tradičním přípravném období v Thajsku zahájí novou sezonu už jako doktor Južnyj v lednu na turnaji v Dauhá.

Reklama