Hlavní obsah

Kvitová s Berdychem jsou favority Hopmanova poháru

PERTH

Tenisté Petra Kvitová a Tomáš Berdych jsou nejvýše nasazeným týmem a největšími favority Hopmanova poháru. V australském Perthu začne turnaj smíšených dvojic v sobotu, Češi vstoupí do soutěže v pondělí.

Foto: Anton Golubov, Reuters

Petra Kvitová

Článek

Pokud Kvitová s Berdychem splní roli favoritů a zvítězí, navážou na triumf Petra Kordy s Janou Novotnou z roku 1994. Československý tým Miloslav Mečíř, Helena Suková triumfoval v premiérovém ročníku na přelomu let 1988 a 1989.

"Těším se moc, bude to pro mě něco nového," řekla wimbledonská vítězka Kvitová před cestou na jižní polokouli. Hopmanův pohár bude hrát poprvé. "Bude se hrát naostro, ale bez tlaku. Na začátek roku to je jako příprava výborné," dodala.

Petra Kvitováfoto: ČTK/AP/Misha Japaridze

Kvitová se utká s jedničkou Wozniackou

V prvním utkání Kvitovou s Berdychem, který hrál Hopmanův pohár před čtyřmi lety se svou bývalou přítelkyní Lucií Šafářovou, čeká 2. ledna Bulharsko s Cvetanou Pironkovovou a Grigorem Dimitrovem. O dva dny později český pár vyzve Američany Bethanii Mattekovou-Sandsovou a Mardyho Fishe a 6. ledna Dánsko, přičemž Berdych nastoupí proti Frederiku Nielsenovi a Kvitová proti Caroline Wozniacké.

"Je mi jedno, kdo stoji na druhé straně, Těším se tady na každý zápas. Vím, že proti Caroline bude každý zápas velmi náročný," řekla Kvitová australským médiím a zopakovala, že se nesoustředí na souboj o post světové jedničky. "Mým hlavním cílem je zlepšovat kvalitu mého tenisu, mé hry," řekla jednadvacetiletá Kvitová.

Tomáš Berdych na Turnaji mistrů v Londýněfoto: ČTK/AP

Jednou z cen pro vítěze je i diamantový míček pro každého hráče, k němuž vede cesta přes výhru ve skupině a v následném finále. Každý zápas se tradičně skládá ze dvou dvouher a smíšené čtyřhry.

Pokutu zaplatili pořadatelé

Ve skupině B se střetnou Francie s Marion Bartoliovou, domácí Austrálie s Lleytonem Hewittem, Čína v čele s vítězkou Roland Garros Li Na a Španělsko. Turnaj se letos naposledy hraje v hale Burswood Dome pro osm tisíc diváků.

Pořadatelé museli za tenistky zaplatit pokutu 375 tisíc dolarů (přes sedm miliónů korun) ženské asociaci WTA. Tenistky totiž porušily pravidla, protože hrají exhibici v době konání turnaje WTA kategorie Premiere, na který povýšilo Brisbane.

"Nevnímám to. Dozvěděla jsem se to už loni v Torontu. Exhibice, která nás chce, musí zaplatit pokutu. Pro WTA to je neúčast holek na dobrých turnajích, kterou oni garantují, takže tohle je taková náplast pro turnaje," konstatovala Kvitová.

Reklama

Související témata: