Hlavní obsah

Lendl mě zaujal svou upřímností, tvrdí tenista Murray

Britský tenista Andy Murray uvedl, že ho nový trenér Ivan Lendl zaujal upřímností, s níž hodnotil jeho hru. Nejúspěšnější český tenista všech dob má pomoci aktuálně čtvrtému hráči světa vyhrát poprvé v kariéře grandslamový turnaj.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský tenista Andy Murray.

Článek

"Hodně lidí je někdy až příliš hodných. Prostě vás nechtějí naštvat nebo říct něco nepříjemného. Ale Ivan byl hodně upřímný, hodně otevřený, a to je důležité," uvedl čtyřiadvacetiletý Murray v Brisbane, kde hraje přípravný turnaj na Australian Open.

Trojnásobný finalista grandslamových turnajů oznámil začátek spolupráce s bývalou dlouholetou světovou jedničkou na Silvestra. Jejich prvním společným velkým turnajem bude právě úvodní grandslam sezóny v Melbourne.

"Líbilo se mi, co říkal o mé hře a jaký z ní měl pocit. Myslím, že si prošel hodně podobnými věcmi jako já, takže jsem si jistý, že mi může mentálně s určitými záležitostmi pomoci," řekl Murray. Lendl vyhrál první ze svých osmi grandslamů až poté, co čtyřikrát neuspěl ve finále.

Podle Murrayho není rozhodující fakt, že jednapadesátiletý ostravský rodák zatím žádného hráče na ATP Tour netrénoval. "Nejlepší trenéři často neudělají ze svých svěřenců nejlepší hráče a nejlepší hráči často neudělají ze svých trenérů ty nejlepší," poznamenal vítěz 21 turnajů.

"Myslím, že to bude pro Ivana výzva, a vypadalo to, že i on se na to hodně těší. Nikdy předtím nekoučoval a říkal, že se chce učit," řekl Murray o Lendlovi, jenž se o spolupráci s ním zajímal už od loňského jara.

"Volbou kouče narazil na zlatou žílu"

Podle bývalého Lendlova kouče Tonyho Roche narazil Murray angažováním bývalé tenisové hvězdy na zlatou žílu. "Je to od Andyho hodně dobrý krok. Každý, kdo zná Ivana, vám potvrdí, jak moc toho může Andymu přinést. Jen málo lidí v našem sportu trénovalo tolik a byli takoví profesionálové jako Ivan," uvedl uznávaný australský kouč, jenž po Lendlovi spolupracoval i s dalšími světovými jedničkami Patrickem Rafterem, Lleytonem Hewittem nebo Rogerem Federerem.

"Ivan a Martina Navrátilová byli v 80. letech dvěma hráči, kteří tento sport dostali z hlediska profesionalismu na úplně jinou úroveň. Ivan vždycky tenis hodně rozebíral, takže jsem si jistý, že Andy v jeho případě narazil na zlatou žílu," řekl Roche.

Reklama