Hlavní obsah

Kvitová s Berdychem vyhráli i čtyřhru. Češi smetli Američany

PERTH

Čeští tenisté vybojovali na Hopmanově poháru v australském Perthu druhé vítězství, když porazili obhájce prvenství z USA 3:0. První bod podle očekávání vybojovala světová dvojka Petra Kvitová, která porazila Američanku Bethanii Mattekovou-Sandsovou jednoznačně 6:2, 6:1. Druhý bod přidal Tomáš Berdych proti světové osmičce Mardy Fishovi po setech 6:3, 6:3. Poprvé na turnaji pak česká dvojice triumfovala i ve čtyřhře a celé střetnutí s USA vyhrála bez ztráty setu.

Foto: ČTK/AP

Čeští tenisté Petra Kvitová a Tomáš Berdych (na snímku) smetli na Hopmanově poháru tým USA 3:0 na zápasy.

Článek

Česká republika, která je na turnaji nejvýše nasazená, si tak po úvodní výhře nad Bulharskem připsala další vítězství a výrazně se přiblížila postupu do finále. O něm se ale definitivně může rozhodnout až v pátek v duelu proti Dánsku. Po druhé porážce už přišli o postupovou naději Američané.

Petra Kvitová sice nepředváděla svůj nejlepší tenis, ale s výjimkou úvodu první sady měla proti 55. hráčce světa zápas pod kontrolou. Nejlepší česká sportovkyně roku se v úvodu nemohla trefit do returnu a zbytečně chybovala, brzy však převzala iniciativu. Po vítězství 6:2 v první sadě se uklidnila a druhý set už byl proti chybující soupeřce jasně v její režii.

"Jsem ráda, že jsem zápas zvládla, ale cítím ještě ve své hře rezervy. Nicméně vítězství nad USA je pro nás hodně důležité," řekla po zápase Kvitová. Extravagantní Američanku porazila i ve třetím vzájemném zápase.

V pátek ji však čeká mnohem těžší oříšek v podobě souboje se světovou jedničkou Caroline Wozniackou. „Na zápas se těším, bude to ideální test na úvod sezóny a pro fanoušky dobrá zábava," řekla po zápase loňská wimbledonská vítězka.

Berdycha čekal proti Fishovi, jemuž patří jen o jedno místo horší pozice v žebříčku ATP, složitější úkol. Český reprezentant však začal zápas v lepší formě než Američan, jemuž záhy sebral servis a mířil za vítězstvím v první sadě.

Druhé dějství však nabídlo mnohem vyrovnanější boj. Fish se viditelně zlepšil a hned na úvod také sebral Berdychovi podání. Český reprezentant však bleskově odpověděl, když třicetiletému soupeři prolomil servis v gamu, v němž už prohrával 0:40.

Nedávného semifinalistu Turnaje mistrů nerozhodil ani fakt, že vypotřeboval všechny možnosti „Jestřábího oka“ a v atraktivním závěru sady sebral Američanovi servis podruhé. Pak sice musel sám odvracet brejkbol, ale po 94 minutách nakonec proměnil mečbol a vybojoval pro Českou republiku klíčový druhý bod.

Česká dvojice nakonec zvládla i závěrečnou čtyřhru, kterou vyhrála 6:3 a 7:5.

Hopmanův pohár
Česká republika - USA 3:0
Berdych - Fish 6:3, 6:3on-line
Kvitová - Matteková-Sandsová 6:2, 6:1.
Kvitová, Berdych - Matteková-Sandsová, Fish 6:3, 7:5.

Reklama

Související témata: