Hlavní obsah

Čtyři vyhrané zápasy a Kvitová se poprvé v kariéře stane světovou jedničkou

SYDNEY

Čtyři vyhrané zápasy dělí českou tenistku Petru Kvitovou od možnosti stát se poprvé v kariéře světovou jedničkou. Wimbledonská vítězka může usednout na tenisový trůn místo Dánky Caroline Wozniacké, pokud získá titul příští týden na turnaji v Sydney, kde má v 1. kole volný los a pak silné soupeřky.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Dobojováno, Petra Kvitová získala v Moskvě pro český tým druhý bod.

Článek

V Sydney se jednadvacetiletá Kvitová představí poprvé v kariéře a bude plnit roli druhé nasazené. Stejně jako Wozniacká má v 1. kole volný los. Ve druhém může narazit na nebezpečnou Němku Sabine Lisickou, ve čtvrtfinále na vítězku US Open Samanthu Stosurovou z Austrálie a v semifinále třeba na Rusku Věru Zvonarevovou.

Finálový duel by mohl být teoreticky přímým soubojem o post světové jedničky, protože by v něm Kvitová mohla vyzvat Wozniackou. Dánku přitom porazila koncem minulého roku na Turnaji mistryň i v pátek na Hopmanově poháru.

V pavouku turnaje v Sydney je devět z deseti hráče elitní desítky žebříčku. Nechybí Běloruska Viktoria Azarenková nebo čínská vítězka Roland Garros Li Na.

Kvitová: Body nepočítám, chci zlepšovat kvalitu hry

"Body nepočítám, na to se nekoncentruji. Mým hlavním cílem je zlepšovat kvalitu hry a doufejme, že to skončí někde nahoře," opakuje Kvitová, která se může stát po Martině Navrátilové druhou českou rodačkou v čele žebříčku.

V Austrálii už vyhrála v roce 2009 turnaj v Hobartu a před rokem triumfovala v Brisbane. "Proto doufám, že rok 2012 bude mým rokem pro triumf v Sydney," řekla Kvitová, když organizátoři oznámili, že přijede do Sydney.

Svěřenkyně trenéra Davida Kotyzy se rozehrála tento týden v Perthu na Hopmanově poháru, kde vyhrála všechny čtyři dvouhry a ztratila jediný set. Mimo jiné porazila Wozniackou nebo světovou devítku Marion Bartoliovou z Francie.

Reklama

Související témata: