Hlavní obsah

Kvitová postoupila v Sydney do čtvrtfinále a blíží se postu světové jedničky

Česká tenistka Petra Kvitová je zase o krok blíž postu nejlepší hráčky světa. Na turnaji v Sydney přešla ve druhém kole přes Rumunku Alexandru Dulgheruovou 7:5, 3:6 a 6:4 a je ve čtvrfinále. Tam ji čeká Slovenka Daniela Hantuchová.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Petra Kvitová se na turnaji v Sydney přiblížila postu světové jedničky.

Článek

V Sydney si čtvrtfinále zahraje také Lucie Šafářová, které za stavu 6:1 a 2:0 vzdala kvůli zranění Ruska Světlana Kuzněcovová. Mezi muži se dařilo Radku Štěpánkovi, ten v úvodním kole porazil Belgičana Xaviera Malisse 6:7 a dvakrát 6:4.

V Sydney se daří i Radku Štěpánkovi.foto: ČTK/AP/Rob Griffith

Druhá hráčka světa Kvitová potřebuje turnaj v Sydney vyhrát, aby usedla na tenisový trůn. S Dulgheruovou loni prohrála v 1. kole US Open a i v Austrálii Rumunka vítězku Turnaj mistryň trápila. Jednadvacetiletá Kvitová hodně kazila, ale nakonec dokázala po dvou hodinách a osmnácti minutách využít první mečbol.

"Byl to první zápas sezóny venku a na turnaji, což je vždycky těžké. Hrála jsem čtyři zápasy v Perthu, ale to bylo něco jiného," řekla Kvitová na tiskové konferenci. V Perthu vyhrála minulý týden s Tomášem Berdychem Hopmanův pohár, který se hrál v hale. "Proto jsem si musela zvykat na slunce a vítr, což jsou pro mě nejtěžší podmínky. Největší problém kvůli tomu mám při podání, ale tentokrát fungovalo dobře," řekla.

Právě díky podání dokázala Kvitová zápas bez problémů ukončit. Za stavu 5:4 ve třetí sadě sice prohrávala 0:30, ale pak za pomoci servisu získala čtyři míče v řadě. První mečbol využila po vítězném forhendu u sítě do odkryté části kurtu.

Prohru z US Open měla v hlavě

Kvitová na hořkou prohru z US Open s Dulgherovou, aktuálně 66. na žebříčku WTA, při zápase myslela. "Měla jsem to trochu v hlavě, i proto chtěla jsem vyhrát. Bylo to jiné než v New Yorku, ale nebyla to na první kolo vůbec snadná soupeřka. Jsem moc ráda, že jsem to vybojovala a zápas vyhrála," řekla.

S Hantuchovou se Kvitová dosud střetla třikrát. Všechny zápasy se hrály minulou sezónu a Kvitová je vyhrála. V případě postupu by se mohla v semifinále utkat se Šafářovou, která má ve čtvrtfinále za soupeřku vítězku Roland Garros Li Na z Číny.

Slovenka Daniela Hantuchová, příští soupeřka Petry.foto: Reuters/Daniel Munoz

Zápas zachraňovala nejvýše nasazená Caroline Wozniacká. Dánka už prohrávala ve třetím setu se slovenskou tenistkou Dominikou Cibulkovou 0:4, ale dokázala vývoj otočit a zvítězit 7:5, 2:6 a 6:4. "Už jsem si opravdu myslela, že jsem zápas ztratila. Uvolnila jsem se, nestarala se o skóre a fungovalo to," řekla Wozniacká.

Tenisový turnaj mužů a žen v Sydney:
Muži (tvrdý povrch, dotace 434.000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Štěpánek (ČR) - Malisse (Belg.) 6:7 (4:7), 6:4, 6:4,  Baghdatis (Kypr) - Tursunov (Rus.) 6:4, 6:4, Benneteau (Fr.) - Seppi (It.) 6:3, 6:4, Bogomolov (Rus.) - Haase (Niz.) 6:4, 1:6, 6:4, Fognini (It.) - Russell (USA) 2:6, 6:2, 6:0, Troicki (5-Srb.) - Hewitt (Austr.) 4:6, 6:3, 6:2.
Ženy (tvrdý povrch, dotace 637.000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Kvitová (2-ČR) - Dulgheruová (Rum.) 7:5, 3:6. 6:4, Šafářová (ČR) - Kuzněcovová (Rus.) 6:1, 2:0 skreč., Wozniacká (1-Dán.) - Cibulková (SR) 7:5, 2:6, 6:4, Li Na (4-Čína) - Scheepersová (JAR) 2:6, 6:4, 6:1, A. Radwaňská (7-Pol.) - Petkovicová (Něm.) 7:5, 6:4, Hantuchová (SR) - Schiavoneová (It.) 7:5, 6:1, Azarenková (3-Běl.) - Jankovičová (Srb.) 6:4, 6:2, Bartoliová (8-Fr.) - Dokičová (Austr.) 6:0, 6:3.
Čtyřhra - 1. kolo:
Šafářová, Zvonarevová (ČR/Rus.) - Duševinová, Llagosteraová (Rus./Šp.) 6:3, 6:4, Grandinová, Uhlířová (JAR/ČR) - Daniiliduová, Tanasugarnová (Řec./Thaj.) 7:6 (9:7), 6:2.

Reklama

Související témata: