Hlavní obsah

Kvitová se nestresuje bojem o post jedničky, do Melbourne se těší

SYDNEY

Dva zápasy chyběly tenistce Petře Kvitové k tenisovému Olympu. Výhra na turnaji v Sydney by českou hvězdu vynesla na post světové jedničky, ale wimbledonská vítězka dnes prohrála v semifinále s Číňankou Li Na, ačkoliv nadějně vedla 6:1 a 3:1. Kvitová se ale prohrou nestresuje a do Melbourne na grandslamové Australian Open odjede pozitivně naladěna, že hraje dobře.

Foto: Daniel Munoz , Reuters

Petra Kvitová skončila v Sydney v semifinále.

Článek

"Zápas dopadl, jak dopadl. Nejsem nejšťastnější, ale na druhou stranu jsme hrály dobře. Mám za sebou dva týdny, v kterých jsem odehrála výborné zápasy, a doufám, že se to potvrdí v Melbourne," řekla Kvitová v telefonickém rozhovoru čtk. Před turnajem v Sydney Kvitová pomohla čtyřmi výhrami Česku k zisku Hopmanova poháru.

V olympijském centru v Sydney měla první šanci usednout na trůn místo Dánky Caroline Wozniacké, ale neuspěla. "Netrápí mě, že jsem se tady mohla stát jedničkou," řekla Kvitová. Otázky na možnost být v čele žebříčku nyní slýchá na každém kroku. "Pro mě je to obehraná písnička. Pořád odpovídám stejně, už jsem si zvykla," řekla Kvitová. Očekává, že se to nezmění ani v Melbourne, kde bude mít další šanci být první. "Možná to trošku opadne, ale stejně to tam pořád bude."

Vítězné gesto Li Na po zápase s Petrou Kvitovou.foto: Reuters/Daniel Munoz

Jak je těžké dostat se z druhého místa na první, to poznali v minulosti Petr Korda a Jana Novotná, kteří poslední krok nedokázali udělat. Korda útočil na trůn po triumfu na Australian Open v roce 1998. Na několika turnajích mohl přeskočit Američana Peta Samprase, v Key Biscayne mu chyběly dvě výhry, ale jedničkou se nestal.

Novotná se po vítězství ve Wimbledonu dostala na pozici světové dvojky, ale k trůnu měla daleko, jelikož tehdy dominovala Švýcarka Martina Hingisová.

Navrátilovou napodobovat nechce

Kvitová může znovu zaútočit na pozici jedničky na Australian Open, ale nechce turnaj brát jako druhou možnost napodobit svůj vzor Martinu Navrátilovou. "Tohle neřeším, v hlavě to nemám. Melbourne bude těžký, ale těším se," řekla.

Prohra s pátou hráčkou světa Li Na dlouho Kvitovou nebolela. Už u sítě se obě společně smály. "Jsme dobrý kámošky. Ona je fajn a říkala, že jsme měly dobrý trénink před Melbourne," řekla Kvitová. A s první čínskou grandslamovou vítězkou, královnou loňského Roland Garros, si hned domluvily neděli trénink.

Petra Kvitová na Li Na nestačila.foto: Reuters/Daniel Munoz

Velkou kritiku po prohraném semifinále si Kvitová nevyslechla ani od trenéra Davida Kotyzy, který občas v hledišti kroutil nespokojeně hlavou. "Byl v pohodě, naštvaný nebyl," ujistila Kvitová "Byly tam nějaké chyby, něco co se dalo udělat líp, ale jedeme do Melbourne, odpočinu si a věřím, že to bude fajn," doufala.

Austrálii má Kvitová ráda

Před rokem došla Kvitová na Australian Open do čtvrtfinále a na letošní ročník se těší. "Řadím ho asi hned za Wimbledon," uvažovala vítězka z Al England Clubu. Důvodem je Austrálie jako taková. "Líbí se mi tady a mám ráda zdejší lidi."

Obliba australského kontinentu je znát i na výsledcích Kvitové. V Hobartu získala v roce 2009 svůj první titul na WTA a loni začala výhrou v Brisbane parádní sezónu. Letos už získala týmový Hopmanův pohár, teď by ještě ráda dosáhla na triumf i ve dvouhře. "Nezlobila bych se, ale víme, jak to bude těžký a jak silné pole v Melbourne bude," řekla.

Reklama

Související témata:
  Kosťuková - Vondroušová dnes 16 : 00
20240420T16 : 00:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová