Hlavní obsah

Čeští tenisté vyzvou v Davis Cupu Itálii na zbrusu novém povrchu

OSTRAVA

V domácích utkáních Davisova poháru už nebudou útočištěm českých tenistů tradiční gumové koberce. Únorový zápas prvního kola Světové skupiny proti Itálii v ostravské ČEZ Aréně odehraje výběr nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila na zbrusu novém povrchu novacrylic ultracushion, což je ekvivalent pro dřevěný podklad se speciálním povrchovým nástřikem.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Radek Štěpánek (vlevo) a Tomáš Berdych se radují s fanoušky z výhry ve čtyřhře

Článek

Taraflexu a dalším modifikacím gumových koberců zřejmě definitivně odzvonilo. Mezinárodní tenisová federace ITF vydala nový seznam, kterým upravuje okruh povolených povrchů v Davisově poháru. "Tyto gumové povrchy ze seznamu povolených mizí. Zápasy se musejí pořádat se površích, na kterých se hrají světové turnaje," vysvětlil ředitel pořádající agentury Vladimír Šafařík.

Česká strana, která dlouhé roky hrávala domácí utkání většinou na taraflexu, minimálně v nejbližším období zvolila novacrylic ultracushion. Podle Šafaříka jde o speciální nátěrovou hmotu nastříkanou na dřevěné desky. "Je to středně rychlý až rychlejší povrch, takový drsnější. Všichni hráči na tom rádi hrají, naši tenisté si ho sami vybrali," řekl Šafařík.

Změna povrchu je jen drobnou logistickou komplikací pro pořadatele, kteří na jeho instalaci potřebují více času. "Pokládka je o něco komplikovanější, musíme s tím začít dříve," podotkl Šafařík. I z tohoto důvodu si hokejisté Vítkovic, kteří v ČEZ Aréně sídlí, předehrají extraligový duel s Karlovými Vary už 2. února.

Čeští tenisté by na Italy měli vyrukovat v nejsilnější sestavě s oběma hvězdami Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem. Kapitán Navrátil má nominaci oznámit za necelé dva týdny po skončení Australin Open.

Vedle povrchu bude mít v utkání daviscupovou premiéru na českém území i takzvané jestřábí oko, elektronický systém monitorující dopady míčků.

Reklama