Hlavní obsah

Diváci napodobují vřeštění Azarenkové, hráčce to nevadí

MELBOURNE

Běloruska Victoria Azarenková - příští soupeřka Ivety Benešové -prochází Australian Open jistě bez zaváhání. Jedna ze čtyř adeptek na post světové jedničky ve třech kolech neztratila ani set a nevadí jí ani, že diváci napodobují její vřeštění.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Běloruská tenistka Viktoria Azarenková na Turnaji mistryň v Istanbulu

Článek

"Jestli se nepletu, tak jsem odjakživa hlučná," komentovala třetí nasazená Azarenková s úsměvem své zvukové projevy při úderech.

V Melbourne Parku diváci testují soustředěnost a klid Bělorusky. Při utkáních občas fanoušci o pauzách její hekání napodobují. Snažili se tak Azarenkovou rozhodit především ve 2. kole proti Casey Dellacquaové. "Slyšela jsem to, nejsem hluchá, ale nemám s tím problém," řekla Azarenková, jež Australanku smetla 6:1, 6:0.

Trochu víc už se favoritka musela snažit v 3. kole. Němku Monu Barthelovou, vítězku z Hobartu, porazila 6:2, 6:4 a využila až pátý mečbol. "Musela jsem se na sebe naštvat, probudit černé emoce, abych konečně dokázala využít své šance," řekla. "Občas se člověk musí nějak popostrčit, aby uspěl a dostal se dál."

Zlobila se na rozhodčí

V druhé sadě už Azarenková vypotřebovala všechny možnosti jestřábího oka, ale stále nebyla spokojená s výroky lajnových rozhodčích. Proto ztrácela trpělivost a zlobila se. Nespokojená byla i po ztraceném čtvrtém a pátém mečbolu.

"Hrála jsem dobře, ale v závěru mi chyběla statečnost, abych to v klidném duchu i dokončila. Proto jsem se zlobila, ale měla jsem to pod kontrolou," řekla.

Bojuje o post jedničky

Forma Azarenkové se drží na vysoké úrovni. Z posledních tří turnajů hrála třikrát finále a dvě vyhrála, i proto bojuje na Australian Open s Petrou Kvitovou, Caroline Wozniackou z Dánska a Ruskou Marií Šarapovovou o post jedničky. "Až s výsledky přijde posun v žebříčku," nezaobírá se Azarenková propočty. Pomoci Kvitové může Iveta Benešová, která bude v neděli další soupeřkou běloruské hráčky.

Na grandslamech hrála Azarenková jen jednou semifinále. V Melbourne se předpokládá, že na pětadvacátý pokus by si mohla poprvé zahrát grandslamové finále. "Je ztrátou času přemýšlet o tom, že tady můžu dojít daleko. Člověk se nemá ohlížet zpět, jen se poučit ze špatných i dobrých zkušeností a příště je využít," řekla.

Reklama

Související témata: