Hlavní obsah

Agresivní Šarapovová v Melbourne ničí soupeřky, Djokovič překazil Mahutovi třicátiny

MELBOURNE

Ruska Maria Šarapovová předvádí na Australian Open skvělý tenis. Vítězka melbournského grandslamu z roku 2008 dosud ztratila ve třech zápasech jen pět her a po zranění kotníku je znovu ve vrcholné formě.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Maria Šarapovová slaví velký návrat.

Článek

"Hraji dostatečně agresivně," libovala si Šarapovová po postupu do osmifinále přes Němku Angelique Kerberovou po výhře 6:1 a 6:2. "V prvním setu jsem jí nedala šanci, v druhém se trochu hrálo, ale dokázala jsem se zlepšit."

Šarapovová přitom od konce září do Australian Open odehrála jen dva soutěžní zápasy. V Tokiu si loni v utkání s Petrou Kvitovou podvrtla kotník. Zkusila hrát na Turnaji mistryň, ale v Istanbulu po dvou porážkách ze soutěže odstoupila.

Před cestou do Melbourne odvolala i start v Brisbane. Její forma tak byla otazníkem, ale na Australian Open jasně ukázala, že se s ní musí počítat. "Znám svoji sílu a zkušenosti. Vím, jak jsem se dostala na vrchol," řekla ruská tenistka.

Vrátí se na post světové jedničky?

Světová čtyřka Šarapovová má v Austrálii možnost vrátit se po čtyřech letech na pozici světové jedničky. "Když člověk dělá stejné věci, díky kterým se dostal na vrchol, tak se tam může vrátit, ale taky se musí adaptovat na nové podmínky, protože žádný den není stejný," sdělila Šarapovová, která v Melbourne čte román George Orwella 1984, z nějž pochází populární výrok "Velký bratr tě sleduje!"

Lituje her v Pekingu

Šarapovová se stejně jako Petra Kvitová těší na olympijské hry, které se budou hrát v Londýně na trávě ve Wimbledonu. "Bude to dlouhé léto na trávě," usmála se Ruska. "Olympiáda je odmalička mým snem a opravdu hodně mě mrzelo, že jsem přišla o hry v Pekingu před čtyřmi lety," řekla vítězka tří grandslamových turnajů a držitelka celkem 24 titulů, která jen na turnajových odměnách vydělala 16 miliónů dolarů.

Oslavenci postupové dárky nedostávají

Oslavenci na Australian Open nedostávají od soupeřů k narozeninám žádné postupové dárky. Tomáš Berdych vyřadil v druhém kole Belgičana Oliviera Rochuse v den jeho 31. narozenin, v sobotu neměl první hráč světa Novak Djokovič slitování s francouzským tenistou Nicolasem Mahutem a třicetiny mu opepřil drtivou porážkou.

Zleva Novak Djokovič a Nicolas Mahut po zápase v Melbourne.foto: Reuters/Toby Melville

Obhájce titulu v Melbourne Mahuta, kterého v duelu trápilo zraněné koleno, nijak nešetřil. Djokovič za 74 minut vyhrál po setech 6:0 a dvakrát 6:1.

"Všiml jsem si, že se soupeř nemohl moc dobře pohybovat a nedokázal vydržet ve výměně více než dva tři údery," řekl Djokovič. "Všichni asi čekali, že vzdá a bude se šetřit, ale on to dohrál do konce, za což mu patří obdiv," ocenil Srb.

Dort cenou útěchy

Mahuta mohlo alespoň trochu potěšit, že dostal od pořadatelů k narozeninám dort. "S Djokovičem se dá těžko hrát, když má životní formu. Já jsem hrál na svém maximu, ale pokud on je na vrcholu, je prostě příliš dobrý," konstatoval Francouz.

Čtyřiadvacetiletý Djokovič si pochvaloval, že se cítí stejně dobře a silný jako v minulé sezoně, v které vyhrál tři grandslamové tituly. "Jsem na vrcholu, jsem pořád mladý a cítím, že hraju v životní formě. Užívám si tenis a bavím se," řekl.

Reklama

Související témata: