Hlavní obsah

VIDEO: Říct sorry, to není dostatečná omluva! Takhle se tenis nehraje, naštval Almagro Berdycha

U Almagra převládly přílišné emoce. Takové vysvětlení má český tenista Tomáš Berdych pro moment z konce čtvrté sady 4. kola Australian Open, kdy jej při hře na síti španělský hráč tvrdě zasáhl míčkem do těla. „Každý, kdo někdy tenis hrál, asi ví, že kurt je hodně velký a vždycky máte prostor, kam míček umístit,“ citovaly Berdychova slova z pozápasové tiskové konference oficiální stránky turnaje. Rodák z Valašského Meziříčí svému soupeři po utkání odmítl podat ruku a od obecenstva za to sklidil bučení a pískot.

Foto: Sarah Ivey, ČTK/AP

Tomáš Berdych po zápase s Nicolasem Almagrem, kterému odmítl podat ruku.

Článek

Litujete zpětně toho, že jste Almagrovi na konci zápasu ruku nepodal?

Chtěl bych k tomu jen říct, že už je to minulost. To, co se událo z Nikovy strany, by se v tenisu nemělo stávat. Takže jestli se na to lidi chtějí koukat takhle (odsuzovat Berdycha za nepodání ruky), pak já si myslím, že chybu jsme udělali oba. Nechci z toho dělat nějakou vědu, prostě se stalo.

Na nedávné tiskové konferenci se Almagra ptali, zda-li je mezi vámi nějaká zlá krev. On odpověděl, že ta panuje mezi vámi a Rafaelem Nadalem. Prý jste spolu měli v minulosti pár incidentů. Je to pravda?

Tohle už je pět, šest let stará záležitost, není se o čem bavit. Rozhodně jsme kamarádi, všichni na okruhu. Není nic, co by ode mě, Rafy, Nika nebo od kohokoli jiného mělo přijít. Často spolu trénujeme (s Almagrem), není mezi námi žádný problém. Tohle nejspíš vyplynulo z emocí. Jak říkám, a to neuběhlo moc času od konce zápasu, už je to minulost.

Reakce Brada Gilberta, bývalého hráče a trenéra, na Twitteru:
To bylo od Birdmana ubohý, že Nicovi (Almagrovi) nepodal ruku. Tohle bylo úplně mimo, jsem z Tomáše zkoprnělý

Co se na dvorci v jedenácté hře čtvrté sady přesně odehrálo?

Každý, kdo někdy tenis hrál, asi ví, že kurt je hodně velký a vždycky máte prostor, kam míček umístit. A ne, zvlášť když stojíte tři nebo čtyři metry od sebe, že to zkusíte napálit přímo soupeři do obličeje. Nějakým štěstím jsem byl schopen spadnout. Míček mě tak trefil jen do ruky. Takhle se prostě tenis nehraje!

Myslíte tedy, že se ze strany Almagra jednalo o záměr?

Ano, mohlo by tak tomu být. Nevím, proč to udělal, možná převládly přílišné emoce.

Ale na kurtu se vám přeci omlouval...

Myslíte, že to je dostatečná omluva?

V tenisu je obvyklé, říci „Sorry“. Možná to skutečně nechtěl udělat, nevím. Jen jsem se ptal.

Dobře, ale první byste měl přemýšlet a teprve potom konat. Ale opravdu bych z toho nedělal něco velkého.

Když se tedy podle vás nejednalo o dostatečnou omluvu, co měl místo toho Španěl udělat?

Zahrát ten balónek jinak. Přesně o tom jsem už mluvil. Tak to je, ale nechme to už být.

Už se vám někdy v minulosti stalo, že byste soupeři ruku nepodal?

Ne, tohle bylo poprvé.

Diváci stáli po konci zápasu na straně Almagra. Překvapila vás jejich reakce?

Nevím, co bych k tomu řekl. Ale jo, můžu říct, že trochu překvapený jsem byl, ale snad už je to minulost. Proč to pořád řešit? Místo toho by se mělo hovořit o celém utkání, které bylo fantastické.

Dobrá. Jaké ve vás převládají pocity?

Jsem opravdu šťastný, že jsem postoupil a vyrovnal svůj loňský výsledek. Byla to extrémně náročná bitva. Hráli jsme čtyři sety takřka čtyři hodiny, od obou z nás to byl výborný výkon. Teď už se připravuji na Rafu.

Viděl jste některý z jeho zápasů tady v Melbourne? Jak hodnotíte jeho hru?

Samozřejmě jsem neviděl všechny, ale některé ano. A Rafa vypadá silně. Zatím tu neprohrál ani set, hraje sebevědomě, opravdu dobře. Budu to mít extrémně náročné.

Reklama

Související témata: