Hlavní obsah

Kvitová porazila bývalou jedničku Ivanovičovou a je ve čtvrtfinále

MELBOURNE

Tenistka Petra Kvitová se v pondělí probojovala do čtvrtfinále Australian Open. Česká fedcupová reprezentantka zvítězila ve 4. kole úvodního grandslamového turnaje sezóny nad Anou Ivanovičovou ze Srbska po setech 6:2 a 7:6. Kvitová vyzrála na bývalou jedničku žebříčku poprvé v kariéře a o postup do semifinále bude bojovat s nenasazenou Italkou Erraniovou.

Foto: Andrew Brownbill, ČTK/AP

Petra Kvitová s úlevou odkládá čelenku po postupu do čtvrtfinále Australian Open přes Srbku Ivanovičovou.

Článek

Všechny tři předchozí vzájemné zápasy vyhrála srbská kráska, ale tyto duely se odehrály v letech 2008 a 2009, kdy zažívala bělehradská rodačka nejlepší sezóny své kariéry. Do utkání 4. kola Australian Open však Ivanovičová nastupovala jako outsider.

Srbka vstoupila do zápasu s riskantní taktikou, kterou uplatňovala od samotného začátku zejména při svém servisu. Tato taktika se jí vymstila ve třetí hře úvodního setu, když pokazila za stavu 30:30 i druhý servis a Kvitová vzápětí po agresivním přechodu na síť získala její podání.

V sedmém gamu Kvitová, která hrála svou tradiční hru s tvrdými přesnými údery hranými od základní čáry, získala další dva brejkboly a druhý z nich využila po nevynucené chybě soupeřky. V následující hře si vypracovala tři mečboly a druhý, který muselo potvrdit až Jestřábí oko, proměnila.

Petra Kvitová odvrací úder v osmifinále Australian Open, v němž vyřadila Srbku Ivanovičovou.foto: ČTK/AP/Andrew Brownbill

Kvitová se na konci druhé sady trápila

Druhou sadu začala lépe Srbka, která si ve druhém gamu vypracovala první dva brejkboly zápasu, druhý po dvojchybě Češky. Oba se však podařilo Kvitové odvrátit a naopak v pátém gamu zaútočila na servis své soupeřky, který prorazila po další nevynucené chybě Ivanovičové.

Kvitová o servis přišla až za stavu 5:4, kdy servírovala na vítězství v zápase. Srbka se na premiérové prolomení servisu své soupeřky příliš nenadřela, Kvitová jí své podání darovala nevynucenými chybami.

Češka zvládla další nepříjemnou pozici za stavu 5:6 a 30:30, dovedla game do vítězného konce a o vítězce druhé sady nakonec rozhodl tie-break. V něm Srbka vyrobila dvě dvojchyby a i díky tomu podlehla 2:7.

Tenisty v Melbourne trápí vedro. Petra Kvitová se ochlazuje během osmifinálového duelu se Srbkou Ivanovičovou.foto: ČTK/AP/Sarah Ivey

Na teplo je Kvitová připravena

„Byl to těžký zápas. Zejména v konci druhého setu, kdy Ivanovičová vyhrála devět míčků v řadě. Jsem ráda, že jsem zápas dotáhla do vítězného konce v tie-breaku," prohlásila Kvitová bezprostředně po utkání.

Utkání se hrálo ve velkém horku, ale české tenistce to prý nevadilo. „Mám Austrálii ráda, chtěla bych poděkovat všem zdejším lidem za podporu. A že bylo horko? Tohle je Austrálie, na teplo jsme připraveni," řekla tenistka a diváci ji odměnili potleskem.

Petra Kvitová v osmifinále Australian Open bojovala se Srbkou Ivanovičovou i velkým vedrem.foto: ČTK/AP/Andrew Brownbill

Serena Williamsová končí, Murraymu vzdal Kukuškin 

S Melbourne se ve čtvrtém kole rozloučila také další bývalá světová jednička Serena Williamsová. Turnajová dvanáctka překvapivě nestačila na 56. hráčku žebříčku WTA Rusku Makarovovou a na Australian Open prohrála poprvé od roku 2008. "Serena je vynikající hráčka, takže jsem šokovaná a nevím, co k tomu říci. Je fantastické, že jsem ve čtvrtfinále," řekla Makarovová, možná soupeřka Kvitové v semifinále.

Po Sereně Williamsové se Makarovová utká s další bývalou světovou jedničkou, svou krajankou Šarapovovou. Turnajová čtyřka postoupila do svého prvního čtvrtfinále v Austrálii od vítězství v roce 2008 díky výhře 3:6, 6:2 a 6:3 nad Němkou Sabine Lisickou. Z ruského čtvrtfinále vzejde soupeřka pro vítězku zápasu Kvitová - Erraniová.

Čtvrtfinále si zahraje i Japonec Kei Nišikori, který vystavil stop šestému nasazenému Jo-Wilfriedu Tsongovi z Francie po výhře 2:6, 6:2, 6:1, 3:6, 6:3.

Předčasně opouštěl kurt jako vítěz britský tenista Andy Murray. Nad Michailem Kukuškinem vedl svěřenec Ivana Lendla hladce 2:0 na sety, svému soupeři dovolil pouhé dvě hry a kazašský hráč v úvodu třetího setu zápas skrečoval.

Australian Open
Ženy - dvouhra, 4. kolo:
Kvitová (2-ČR) - Ivanovičová (21-Srb.) 6:2, 7:6 (7:2), Makarovová (Rus.) - S. Williamsová (12-USA) 6:2, 6:3, Erraniová (It.) - Čeng Ťie (Čína) 6:2, 6:1, Šarapovová (4-Rus.) - Lisická (15-Něm.) 3:6, 6:2, 6:3.
Ženy, čtyřhra - 3. kolo:
Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) - Fudžiwaraová, Moritaová (Jap.) 6:3, 3:6, 6:2.
Muži - dvouhra, 4. kolo:
Murray (4-Brit.) - Kukuškin (Kaz.) 6:1, 6:1, 1:0 skreč, Nišikori (24-Jap.) - Tsonga (6-Fr.) 2:6, 6:2, 6:1, 3:6, 6:3, Ferrer (5-Šp.) - Gasquet (17-Fr.) 6:4, 6:4, 6:1, Djokovič (1-Srb.) - Hewitt (Austr.) 6:1, 6:3, 4:6, 6:3.
Muži, čtyřhra - 3. kolo:
Fyrstenberg, Matkowski (6-Pol.) - Čermák, Polášek (11-SR/ČR) 6:4, 6:3
Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Hlaváčková, Kúreší (7-ČR/Pák.) - Jankovičová, Tomic (Srb./Austr.) 6:3, 6:3, Huberová, Fleming (USA/Brit.) - Uhlířová, Lipsky (ČR/USA) 6:3, 6:2, Mirzaová, Bhúpathí (6-Indie) - Benešová, Melzer (ČR/Rak.) 3:6, 6:4, 12:10.
Juniorky, dvouhra - 1. kolo:
Hardebecková (USA) - Rohanová (ČR) 6:1, 6:2.
Juniorky, čtyřhra - 1. kolo:
Haddadová-Maiaová, Malečková (Braz./ČR) - Palmigianová, Tomovová (It./Bulh.) 6:2, 6:1, Katová, Ozakiová (Jap.) - Krejčíková, Rohanová (ČR) 3:6, 6:4, 10:8.
Junioři, čtyřhra - 1. kolo:
Routa, Staněk (ČR) - Kokkinakis, Li Tu (Austr.) 7:6 (7:4), 4:6, 10:5, Pavlásek, Veger (ČR/Chorv.) - Bourchier, Mousley (Austr.) 6:3, 6:1.

Reklama

Související témata: