Hlavní obsah

VIDEO: Nevím, co se stalo, diví se Kvitová kuriózní chybě. Na tie-break si věřila

Za postupem do čtvrtfinále vykročila česká tenistka Petra Kvitová ve velkém stylu, ale po jednoznačné první sadě musela nakonec o vítězství tvrdě bojovat a hodně si oddechla, že se Srbkou Anou Ivanovičovou nemusela podstoupit třísetovou bitvu. „Jsem šťastná, že jsem druhý set vybojovala. Měla jsem štěstí, že zápas nedospěl do třetího setu,“ pochvalovala si světová dvojka po vítězství 6:2, 7:6.

Foto: Andrew Brownbill, ČTK/AP

Petra Kvitová odvrací úder v osmifinále Australian Open, v němž vyřadila Srbku Ivanovičovou.

Článek

První sadu ovládla hráčka z Fulneku jasně 6:2 a ve druhém vedla už 5:3. Za tohoto stavu však české hráčka vypadla z role a Ivanovičová začala set otáčet. V deváté hře Kvitová předvedla u sítě nevídanou minelu, když místo relativně lehké smeče zasáhla míčkem sama sebe.

„Měl to být opravdu lehký bod, ale netrefila jsem to. Vlastně vůbec nevím, co se stalo. Víte, když podáváte za stavu 5:4, musíte to uhrát.  Bohužel jsem ten game ale hladce prohrála,“ vracela ke kritickému momentu jedenadvacetiletá Češka.

Nepovedená smeč byla možná jedním z nejkurióznějších úderů její profesionální kariéry. „Jestli to byl nejhorší úder kariéry? Já nevím. Tohle se prostě stává. Vím, že to muselo vypadat divně, ale už na to nemyslím,“ mávla rukou.

V těchto chvílích usnadňovala soupeřce situaci vlastními chybami a nabídla jí šanci vrátit se do hry. „Pro Anu bylo velmi snadné takhle hrát. Pro mě bylo hodně těžké vrátit se zpátky a zkoncentrovat se na každý míček při svém podání. Ale naštěstí se to povedlo,“ oddechla si jedna z favoritek turnaje.

Ivanovičová se v koncovce sady dostala do vedení 6:5, Kvitová však dokázala srovnat a následný tie-break už byl jednoznačně v její režii. „Na tie-break už jsem si věřila,“ přiznala loňská wimbledonská vítězka.

Petra Kvitová s úlevou odkládá čelenku po postupu do čtvrtfinále Australian Open přes Srbku Ivanovičovou.foto: ČTK/AP/Andrew Brownbill

Světová jednička? Na to se neptejte!

Dál tak zůstává ve hře o vítězství na úvodním grandslamovém turnaji a zároveň o pozici světové jedničky. „Na to se mě pořád všichni ptají. Budu o tom mluvit, až světovou jedničkou budu. Ne teď,“ utnula spekulace o převzetí světového tenisového trůnu.

Řada expertů a fanoušků má však o této otázce jasno. I legenda Martina Navrátilová považuje mladou Češku za příští tenisovou královnu. A bývalá vynikající hráčka drží své nástupkyni palce přímo v Melbourne Parku.

„Potkaly jsme se tady spolu jen krátce. Pogratulovala mi a prohodila se mnou pár slov. Martina je velmi příjemná dáma. Mám ji ráda. Když jsem byla malá, bývala mým idolem. Je opravdovou legendou," dodala Kvitová.

Reklama

Související témata: