Hlavní obsah

Berdych sebral Nadalovi první set. Na Australian Open ale skončil

MELBOURNE

Začal skvěle, ale nakonec prokletí jménem Rafael Nadal nezlomil. Český tenista Tomáš Berdych prohrál ve čtvrtfinále Australian Open po více než čtyřhodinové bitvě se světovou dvojkou Rafaelem Nadalem 7:6, 6:7, 4:6, 3:6 a premiérové účasti v semifinále tohoto turnaje se nedočkal. Sedmý nasazený sice dokázal sebrat Španělovi v Melbourne vůbec první set, přesto nakonec s Nadalem prohrál podesáté za sebou. Vítěz zápasu se utká o finále v mimořádně atraktivním duelu s Rogerem Federerem.

Foto: Toby Melville, Reuters

Konec. Tomáš Berdych na Nadala nestačil

Článek

"Byl to moc těžký zápas. Musel jsem předvést to nejlepší, co ve mě bylo. Od druhého setu jsem se zlepšil a začal jsem zahrávat míčky mnohem přesněji. Nejlépe jsem se cítil až na závěr ve čtvrté sadě," řekl po utkání Rafael Nadal.

Očekávalo se, že australští fanoušci připraví Berdychovi po jeho extempore z utkání s Almagrem peklo, ale nic dramatického se z jejich strany v Rod Laver Aréně nekonalo. Českého hráče přivítali standardním potleskem, zatímco pověstná Berdych Army, složená z australských příznivců českého hráče, svého oblíbence hlasitě povzbuzovala. A rodák z Valašského Meziříčí se pak nadechl k velkému představení.

Return Tomáše Berdycha proti Rafaelu Nadalovi ve čtvrtfinále Australian Open.foto: Reuters/Tim Wimborne

Výborně podával a dlouhými údery k základní čáře dokázal držet Nadala v defenzivě. Španěl se tak nemohl dostat ke své útočné hře tak často, jak bývá zvyklý. Zbytečnými nevynucenými chybami se však svěřenec kouče Tomáše Krupy sám připravoval o více možností na brejkbol. "Tomáš servíroval na začátku zápasu skvěle. Držel mě vzadu a byl jsem často mimo kurt," uznal po utkání Nadal.

Až do koncovky první sady si vypracoval jen jeden, zatímco jeho soupeř měl dva. Situace ale nabrala na dramatičnosti za stavu 6:5 pro Berdycha. Nadal se nemohl trefit do prvního servisu a český tenista si výbornou agresivní hrou vypracoval vedení 40:0. První setbol však zahodil chybou z forhendu, při druhém diktoval tempo skvělé výměny, kterou však zakončil Nadal parádním prohozem, za který sklidil z tribun nadšený aplaus. Povzbuzený Španěl srovnal na shodu a odvrátil i následný Berdychův setbol.

Rafael Nadal se dožaduje u rozhodčího jestřábího oka v koncovce tie-breaku první sady.foto: Reuters/Tim Wimborne

Sada tak dospěla do tie-breaku, v němž jako první získal náskok jednoho brejku Nadal a ujal se vedení 5:3. Berdych ale výborným returnem jeho výhodu hned smazal. Za stavu 5:5 Nadal žádal o jestřábí oko až poté, co odehrál míček, což hlavní rozhodčí odmítl. A rázem to byl Berdych, kdo měl při svém podání setbol. Tentokrát nezaváhal a esem sadu ukončil.

Rozčilený Nadal byl hned v úvodu druhého dějství blízko ztráty svého podání. Dva brejkboly však český tenista i kvůli prasklé struně při voleji nevyužil, což vrátilo Španěla „do sedla“.  Hned také využil chvilkového výpadku Berdychova servisu a jako první dokázal v tomto zápase podání svému soupeři prolomit.

Tomáš Berdych při čtvrtfinálovém utkání Australian Open proti Rafaelu Nadalovi.foto: Reuters/Mark Blinch

Zdálo se, že o osudu druhé sady je rozhodnuto, jenže nasazená sedmička na poslední chvíli také dokázala soupeře „brejknout“, pak Berdych třetí čistou hrou za sebou při svém podání srovnal na 5:5. Následně sice svojí první dvojchybou nabídl Nadalovi setbol, jenže hrozbu odvrátil a znovu musela rozhodnout zkrácená hra.

V ní jako první opět odskočil Nadal a vypracoval si vedení 4:1 a i tentokrát Berdych ztrátu srovnal. Otočil na 6:5, ale při podání soupeře šanci na zisk druhé sady promarnil zkaženým těžkým volejem. Záhy měl ale stejnou šanci Nadal a díky chybě Berdycha ji využil. Na sady bylo srovnáno.

Rafael Nadal vydřel koncovku tie-breaku druhé sady, a pak už zápas nepustil.foto: Reuters/Mark Blinch

Český tenista se ale ze ztráty prvního tie-breaku na turnaji rychle oklepal a podruhé vzal Nadalovi servis. Jenže rodák z Mallorky následně vyhrál tři gamy za sebou a Berdych byl opět pod tlakem. Přidával stále více nevynucených chyb a Nadal začínal přebírat režii zápasu do svých rukou. Set dotáhl bez větších komplikací k výhře 6:4.

Nalomený Berdych pak v souboji s rozjetým Nadalem odpadal. Sice bojoval do posledního míčku, nicméně Španěl nezadržitelně dokráčel k vítězství v sadě 6:3 a může se těšit na semifinále s Federerem.

Čtvrtfinále Australian Open
Berdych (7-ČR) - Nadal (2-ŠP.) 7:6(5), 6:7(6), 4:6, 3:6.on-line

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík