Hlavní obsah

Wozniacká definitivně ztratí pozici světové jedničky, nahradí ji Kvitová?

MELBOURNE

Petra Kvitová se může už v Melbourne stát první hráčkou světa. Naopak Caroline Wozniacká o ni přijde. Dánka totiž prohrála ve čtvrtfinále Australian Open s obhájkyní titulu Kim Clijstersovou z Belgie 3:6, 6:7 a s turnajem se loučí. Ve hře kromě české tenistky ještě jsou Ruska Maria Šarapovová, nebo běloruská hráčka Viktorie Azarenková.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Dánka Caroline Wozniacká v duelu s Kim Clijstersovou.

Článek

Nejblíže k prvnímu místu v žebříčku WTA je aktuálně Azarenková, která už postoupila po třísetové výhře 6:7, 6:0 a 6:2 nad Agnieszkou Radwaňskou z Polska do semifinále a v cestě do finále bude v Melbourne soupeřkou Clijstersové.

Kvitová bude hrát čtvrtfinále ve středu nad ránem.  Světová dvojka nastoupí od 1:00 SEČ v melbournské Rod Laver Areně ve čtvrtfinále proti nenasazené Saře Erraniové z Itálie, 48. hráčce žebříčku WTA, s kterou se dosud nestřetla (živě vysílá Eurosport 2).

Středeční program Australian Open
Rod Laver Arena
1:00 Erraniová (It.) - Kvitová (2-ČR), Makarovová (Rus.) - Šarapovová (4-Rus.), Murray (4-Brit.) - Nišikori (24-Jap.), 9:30 Djokovič (1-Srb.) - Ferrer (5-Šp.).

V případě výhry se Kvitová bodově dostane před Azarenkovou. Češka bude jedničkou, pokud skončí ve stejném kole a lépe než Běloruska, nebo Azarenkovou porazí ve finále. Šarapovová musí hrát finále proti Clijstersové, nebo ve finále porazit Azarenkovou.

"Na jedničku se mě zeptejte, pokud jí budu," odvrací Kvitová otázky na boj o trůn. "Lhala bych, kdybych řekla, že o té možnosti nevím. Někde v hlavě to mám, ale snažím se to neřešit. Vím, že jsem vyzrálejší a zkušenější," přidala se Azarenková.

Wozniacká přijde o pozici jedničky, na kterou se poprvé dostala 11. října 2010 a držela s výjimkou jednoho týdne, v kterém ji nahradila Clijstersová. Často ale čelila kritice, že není "opravdovou" první hráčkou, protože nevyhrála grandslam.

"Na konci roku uvidíme. Nakonec bych mohla být zpět, ale netrápím se tím," tvrdila Wozniacká. "A musím se smát, protože o mně mluvíte, jako bych končila kariéru, měla před sebou poslední rok a čas se mi rychle krátil. Ale faktem je, že mám před sebou ještě několik dobrých let," ujišťovala jednadvacetiletá rodačka z Kodaně.

Kim Clijstersová je v Melbourne posedmé v semifinále. foto: ČTK/AP/Rick Rycroft

Ve čtvrtfinále rozhodla Clijstersová duel s Wozniackou aktivnější hrou a 39 vítěznými údery.  "Caroline je bojovnice a jsem ráda, že jsem nemusela v tom horku hrát tři sety," řekla Belgičanka, která si semifinále v Melbourne zahraje posedmé.

Tenisový turnaj Australian Open:
Muži, dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (3-Švýc.) - Del Potro (11-Arg.) 6:4, 6:3, 6:2.
Ženy, dvouhra - čtvrtfinále:
Clijstersová (11-Belg.) - Wozniacká (1-Dán.) 6:3, 7:6 (7:4), Azarenková (3-Běl.) - A. Radwaňská (8-Pol.) 6:7 (0:7) 6:0, 6:2.
Ženy, čtyřhra - čtvrtfinále:
Hradecká, Hlaváčková (7-ČR) - Kingová, Švedovová (3-USA/Kaz.) 7:5, 6:2, Erraniová, Vinciová (11- It.) - Kudrjavcevová, Makarovová (Rus.) 6:3, 6:1, Kuzněcovová, Zvonarevová (Rus.) - Beguová, Niculescuová (Rum.) 7:5, 6:3.
Junioři, dvouhra - 2. kolo:
Staněk ČR) - Broady (3-Brit.) 6:4, 6:1, Routa (ČR) - Kyrgios (13-Austr.) 7:6 (9:7), 6:4.
Juniorky, dvouhra - 2. kolo:
Krejčíková (ČR) - Csoregiová (10-Rum.) 7:6 (7:4), 6:1.

Reklama