Hlavní obsah

Kvitová se s Erraniovou vytrápila, postup do semifinále si ale vzít nenechala

PRAHA/MELBOURNE

Znovu po pěti letech je česká tenistka v semifinále Australian Open! Na úspěch Nicole Vaidišové ve středu v noci navázala Petra Kvitová, která ve čtvrtfinálovém duelu vyřadila Italku Saru Erraniovou dvakrát 6:4. S nenasazenou soupeřkou se ale světová dvojka pořádne vytrápila a ve druhé sadě musela otáčet ze stavu 1:4.

Foto: Andrew Brownbill, ČTK/AP

Emotivní reakce Petry Kvitové při čtvrtfinálovém duelu s Italkou Eerraniovou.

Článek
Fotogalerie

"Kdekdo možná očekával, že projdu do semifinále hladce. Já jsem ale tušila těžký zápas, Sara odehrála v Melbourne parádní turnaj," poznamenala česká tenistka bezprostředně po utkání.

Kupící se chyby natáhly už první sadu

Hned prvním returnem v zápase sice Kvitová trefila míček rámem rakety, následující výměny ale naznačily, jak by měl zápas vypadat. Turnajová dvojka jednoznačně udávala rytmus hry a pasivní Italka, s nadějí čekající na nevynucené chyby české hráčky, přišla hned na úvod o podání. Vzápětí ale přišlo varování: aktivita wimbledonské vítězky vedla až k příliš velkému počtu nevynucených chyb a Kvitová potvrzení brejku nezvládla, přestože vedla již 40:0. V dalším gamu však opět vzala soupeřce servis a ve čtvrté hře už brejk potvrdila.

Nechybělo mnoho a Erraniová ztratila i následující servis, v utahané koncovce páté hry ale nakonec poprvé v utkání při svém podání uspěla. Kvitová měla viditelně potíže srovnat se s defenzivní hrou soupeřky a za stavu 5:2 přišla podruhé o podání. Italka vzápětí brejk potvrdila, zastavit cestu české tenistky za ziskem prvního setu ale nezvládla a po 53 minutách Kvitová odcházela k lavičce s úvodní sadou v kapse.

Sara Erraniová oslavuje získanou hru ve čtvrtfinále Australian Open proti Petře Kvitové.foto: <a href="http://www.reuters.com/">Reuters</a>/Vivek Prakash

Start druhé sady byl jako přes kopírák té první. Kvitová obrala Erraniovou o podání, Italka ale kontrovala brejkem, který navíc dokázala potvrdit a poprvé v zápase se ujala vedení. Na Kvitové bylo patrné, že nemá svůj den, a psychicky povzbuzená soupeřka si začala dovolovat odvážnější údery. Výsledkem bylo další prolomené podání české hráčky, zisk vlastního servisu a vedení 4:1.

Turnajová dvojka ale ukázala, proč se jí přezdívá lvice. Šestou hru i přes problémy získala a v sedmém gamu nedovolila Erraniové odskočit na 5:3. Viditelně povzbuzená pak při svém podání srovnala na 4:4, čímž definitivně zlomila zápas ve svůj prospěch a došla si pro vítězství 6:4. S Italkou se nicméně trápila bez devíti minut dvě hodiny.

"Bylo hodně těžké koncentrovat se na každý fiftýn a vymyslet tu správnou taktiku. Zase jsem navíc dělala dost chyb a jsem moc ráda, že jsem průběh druhého setu zvládla," oddechla si Kvitová, jíž čeká boj o finále se čtvrtou nasazenou Marií Šarapovovou. První semifinálovou dvojici tvoří turnajová jedenáctka Kim Clijstersová a třetí nasazená Victoria Azarenková.

Poslední českou tenistkou v semifinále Australian Open byla v roce 2007 Nicole Vaidišová, která v semifinále vypadla se Serenou Williamsovou. Do finále se před 21 lety probojovala Jana Novotná, která nestačila na Moniku Selešovou.

Do semifinále mužské dvouhry postoupil Srb Novak Djokovič. První hráč žebříčku zdolal ve třech setech i přes potíže s nohou Španěla Davida Ferrera 6:4, 7:6 a 6:1. Djokovič se v semifinále střetne s Britem Andym Murraym, který si poradil s Japoncem Keiem Nišikorim 6:3, 6:3 a 6:1. Ve druhém semifinále se střetnou Švýcar Roger Federer a Rafael Nadal ze Španělska.

Australian Open 2012
Ženy, dvouhra - čtvrtfinále:
Kvitová (2-ČR) – Erraniová (It.) 6:4, 6:4on-line
Vítězné míče: 36:17, nevynucené chyby: 44:25, esa: 1:1, dvojchyby: 2:1. Čas utkání: 1:51 hod.
Šarapovová (4-Rus.) - Makarovová (Rus.) 6:2, 6:3.
Ženy, čtyřhra - semifinále:
Erraniová, Vinciová (11-It.) - Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) 5:7, 7:5, 6:1, Kuzněcovová, Zvonarevová (Rus.) - Mirzaová, Vesninová (6-Ind./Rus.) 7:6 (7:4), 2:6, 6:4.
Muži, dvouhra - čtvrtfinále:
Murray (4-Brit.) - Nišikori (24-Jap.) 6:3, 6:3, 6:1, Djokovič (1-Srb.) - Ferrer (5-Šp.) 6:4, 7:6 (7:4), 6:1.
Muži, čtyřhra - čtvrtfinále:
Štěpánek, Paes (ČR/Ind.) - Butorac, Soares (10-USA/Braz.) 6:4, 7:6 (7:4), Mirnyj, Nestor (2-Běl./Kan.) - Gonzalez, Kas (12-Mex./Něm.) 6:1, 6:7 (4:7), 6:2.
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Vinciová, Bracciali (It.) - Hlaváčková, Kúreší (7-ČR/Pák.) 6:1, 7:5, Mirzaová, Bhúpathí (6-Ind.) - Huberová, Fleming (USA/Brit.) 7:6 (7:5), 6:2.
Junioři, dvouhra - 3. kolo
Pavlásek (10-ČR) - Silva (5-Port.) 6:3, 6:2, Staněk (ČR) - Pollanen (15-Fin.) 6:1, 6:2, Peliwo (Kan.) - Routa (ČR) 4:6, 6:3, 6:3.

Reklama

Související témata:
  Kosťuková - Vondroušová dnes 16 : 00
20240420T16 : 00:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová