Hlavní obsah

Kvitová nezvádla závěr se Šarapovovou. Nadal otočil zápas s Federerem

Česká tenistka Petra Kvitová nepostoupila do finále grandslamového Australian Open. S Ruskou Marií Šarapovovou sehrála tvrdý boj, ovšem odveta za finále posledního Wimbledonu vyšla lépe ruské tenistce, která vyhrála po setech 6:2, 3:6, a 6:4. Kvitová zároveň přišla o šanci stát se světovou jedničkou. Ta vzejde z finále mezi Šarapovovou a Běloruskou Viktorií Azarenkovou, která ve druhém semifinále porazila Kim Clijstersovou.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Petra Kvitová v semifinále Australian Open

Článek

Hned první ztracené podání ještě dokázala Kvitová v prvním setu napravit, ale druhý brejk za stavu 2:3 už Šarapovová potvrdila a zasypávala českou tenistku přesnými údery. Hned v následující hře ztratila Kvitová další podání a to už bylo zle. Několik nepodařených úderů do sítě znamenalo, že po 36 minutách ztratila první sadu 2:6.

Jenže pak česká lvice ukázala svou typickou houževnatost a do druhého setu vlétla jak uragán. Po dvaceti minutách měla v kapse vedení 3:0 a od ještě vyššího skóre Šarapovovou zachránilo, když při shodě v další hře trefila míček rámem rakety a vzápětí zahrála těsný aut.

Maria Šarapovová podává v utkání proti Petře Kvitovéfoto: Reuters/Daniel Munoz

Kvitová pokračovala v koncentrované hře, Šarapovové dělaly problémy přesně umístěná podání a k obratu ji nepomohla ani výměna rakety. Za stavu 2:5 Ruska neodehrála ani jedno podání Kvitové, která suverénním esem srovnala stav zápasu na 1:1 na sety.

Nervózní Šarapovová začala rozhodující sadu dvojchybou, což ještě stihla napravit. Další ale předvedla za stavu 1:1 a 30:30 a Kvitová vzápětí přesným bekhendem využila brejkbol. Část kurtu zalilo ostré ranní slunce, zatímco zbytek se utápěl ve tmě a hráčky jako by tato situace vykolejila. Dvojchybu v nejméně vhodnou dobu poté předvedla Kvitová a bylo srovnáno.

Obě hráčky si i přes další tři dvojchyby Šarapovové svá podání udržely do stavu 4:4. Ruska pak při svém servisu prohrávala 0:30 a rozhodčí po další výměně ohlásili aut. Šarapovová si však vyžádala jestřábí oko a míček byl opraven na dobrý. To Šarapovovou nakoplo a nakonec devátou hru třetího setu získala pro sebe.

Kvitová podruhé v zápase frustrovaně praštila o zem raketou a evidentně nebyla ve své kůži. Po dvojchybě dvakrát za sebou zahrála do pásky a darovala soupeřce dva mečboly. Šarapovová využila hned první, když oblouček české tenistky skončil za zadní čárou.

Štěpánek ve finále čtyřhry

První finalistkou se stala Běloruska Viktoria Azarenková, turnajová trojka zdolala obhájkyni titulu Kim Clijstersovou z Belgie po setech 6:4, 1:6, 6:3 a zahraje si poprvé o titul na grandslamovém turnaji.

Kim Clijstersová (vlevo) nestačila na Viktorii Azarenkovoufoto: ČTK/AP

Finále čtyřhry si v Melbourne zahraje Radek Štěpánek. Český hráč spolu s Indem Leanderem Paesem porazili v semifinále druhé nasazené Bělorusa Maxe Mirného a Kanaďana Daniela Nestora 2:6, 6:4, 6:4. Jejich soupeři v boji o titul budou první nasazená bratři Mike a Bob Bryanovi, kteří útočí na čtvrtý titul v řadě.

Třiatřicetiletý Štěpánek si o grandslamový deblový titul zahraje podruhé v kariéře, před deseti lety v New Yorku na US Open s Jiřím Novákem neuspěli.

Nadal oplatil Federerovi porážku

Světové dvojce Rafaelu Nadalovi se v semifinále dvouhry proti Rogeru Federerovi podařila odveta za porážku z Turnaje mistrů. První set sice Španěl prohrál v tie-breaku, ala v zápase postupně získal převahu a nakonec se radoval z postupu do finále po setech 6:7(5), 6:2, 7:5(5), 6:4.

Rodák z Mallorky, jenž vyhrál už osmý vzájemný zápas na Grand Slamech z deseti, se ve finále utká s lepším z dvojice Djokovič - Murray.

Australian Open 2012
Ženy, dvouhra - semifinále:
Azarenková (3-Běl.) - Clijstersová (11-Belg.) 6:4, 1:6, 6:3, Kvitová (2-ČR) - Šarapovová (4-Rus) 2:6, 6:3, 4:6.on-line
Muži, dvouhra - semifinále
Nadal (2-Šp.) - Federer (3-Švýc.)  6:7(5), 6:2, 7:5(5), 6:4on-line
Muži, čtyřhra - semifinále:
Štěpánek, Paes (ČR/Indie) - Mirnyj, Nestor (2-Běl./Kan.) 2:6, 6:4, 6:4, B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Lindstedt, Tecau (7-Švéd./Rum.) 4:6, 6:3, 7:6 (7:5).
Junioři, dvouhra - čtvrtfinále:
Pavlásek (10-ČR) - Učida (4-Jap.) 6:3, 6:3, McDonald (USA) - Staněk (ČR) 0:6, 6:4, 6:2.

Reklama

Související témata: