Hlavní obsah

Djokovič vydřel vítězství nad Lendlovým svěřencem Murraym a postoupil do finále

MELBOURNE

Až po pětisetové bitvě vybojoval první hráč světového žebříčku Novak Djokovič ze Srbska postup do Australian Open. Téměř pět hodin vzdoroval obhájci trofeje z loňského roku skotský tenista Andy Murray, který nakonec podlehl po setech 3:6, 6:3, 7:6, 1:6 a 5:7.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Radost srbského tenisty Novaka Djokoviče po vítězství v semifinále Australian Open nad Andym Murraym ze Skotska.

Článek

Djokovič se ve finále střetne se Španělem Rafaelem Nadalem, který ve čtvrtek porazil Rogera Federera. "Andy bojoval a dokázal se v pátém setu vrátit do zápasu, bylo potřeba hrát pořád soustředěně. Byl to jeden z nejlepších zápasů, co jsem hrál, fyzicky i psychicky náročný," řekl Djokovič.

V repríze loňského finále v Melbourne nabídli s Murraym vyprodané Areně Roda Lavera představení plné dlouhých výměn, taktických manévrů, skvělého pohybu a zvratů. Po Djokovičově vyhrané první sadě vyrovnal Marray ziskem druhé, v které se zdálo, že má Srb problémy s vyčerpáním a dechem jako o kolo dříve.

Úžasná dramatická bitva se strhla v třetím setu. Jen první game trval devatenáct minut, set bez dvou minut hodinu a půl. Za stavu 4:5 odvrátil Murray tři setboly, pak vzal soupeři podání, ale za stavu 6:5 při svém servisu zklamal. V tie-breaku měl pevnější ruku britský tenista a po proměněném setbolu zařval jako tygr.

Kdo by čekal, že je s Djokovičem konec, mýlil se. Srb v prvním gamu čtvrtého setu vzal Murraymu servis, ten náhle zvadl a sadu ztratil za 25 minut 1:6.

V rozhodující sadě získal Djokovič brejk v šesté hře. Loňský král sezony se blížil k postupu, vedl 5:2, ale tentokrát ukázal srdce bojovníka Murray. Za stavu 3:5 vzal čistou hrou soupeři servis a po čtyřech hodinách a třiceti minutách hry nebylo nic jasné.

Murray mohl přidat vzápětí další brejk, ale ani jednu ze tří možností mu soupeř využít nepovolil. Djokovič vzápětí získal Britovo podání, při kterém využil první mečbol. Vzápětí si lehl na zem a při odchodu do šaten Murraymu tleskal.

Mužské semifinále Australian Open:
Novak Djokovič - Andy Murray 6:3, 3:6, 6:7 (4:7), 6:1, 7:5.on-line

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori