Hlavní obsah

Azarenková smetla Šarapovovou a slaví titul. Zároveň se stane novou světovou jedničkou

MELBOURNE

Běloruská tenistka Viktoria Azarenková vyhrála Australian Open, první grandslam sezóny, a zároveň tak na pozici světové jedničky vystřídá Dánku Caroline Wozniackou. Ve finále v Melbourne Azarenková smetla Rusku Marii Šarapovovu 6:3 a 6:0 a připsala si tak zisk vůbec prvního grandslamového titulu a odměnu 2,3 miliónu australských dolarů (přes 47 miliónů korun).

Foto: Mark Blinch, Reuters

Běloruska Viktoria Azarenková s trofejí pro vítězku Australian Open.

Článek
Fotogalerie

"Dnes jsi byla lepší. Užívej si to co nejdéle," pochválila Šarapovová svou přemožitelku, které se v té době hnaly slzy do očí. "Už se nemůžu dočkat, až se sem vrátím," řekla pak Azarenková, když přebrala stříbrnou trofej z rukou Martiny Hingisové, vítězky turnaje z let 1997 až 1999.

Úvod utkání vyšel parádně ruské tenistce, která hned v první hře dokázala prolomit podání soupeřky, což následně potvrdila i svým vyhraným servisem. Jenže Azarenková nesložila zbraně, další dva gamy dokázala získat čistou hrou a skóre srovnala. V osmé hře navíc vzala Šarapovové servis znovu a za čtyřicet šest minut vyhrála úvodní sadu 6:3.

A Azarenkovou obrat v prvním setu povzbudil i do toho druhé. Hned na jeho začátku znovu vzala soupeřce servis a Šarapovová se sesypala definitivně. Ruska už nedokázala uhrát ani jeden game, v součtu z první sadou prohrála dvanáct z třinácti her a Azarenková tak za hodinu a dvaadvacet minut ovládla finále poměrem 6:3, 6:0 a připsala si tak svůj první grandslamový titul v kariéře.

Běloruska Viktoria Azarenková právě proměnila mečbol ve finále Australian Open.foto: Reuters/Mark Blinch

Běloruska triumfem v Melbourne zároveň vystřídá na pozici světové jedničky Dánku Caroline Wozniackou, která se na ní vyhřívala nepřetržitě od konce roku 2010. Petra Kvitová zůstane druhá, poražená finalistka Šarapovová poskočí na třetí místo. Naopak Wozniackou čeká propad až na čtvrtou příčku. "Tvrdě jsem pracovala, abych získala grandslam, a pozice jedničky je bonus," řekla Azarenková.

Prožívá skvělý vstup do sezony. Vyhrála dvanáct zápasů a má tituly ze Sydney a hlavně z Melbourne. "Chtěla bych v tom pokračovat, ještě něco přidat. Bude to ještě dlouhý rok, musím se zlepšovat a pracovat na sobě," řekla tenistka.

Maria Šarapovová (vlevo) gratuluje Viktorii Azarenkové k vítězství na Australian Open.foto: ČTK/AP/Andrew Brownbill

Už během turnaje Azarenková děkovala za podporu rodině a babičce, která je pro ni velkou inspirací. "Všechny je miluju. Bez nich bych tady neseděla s vítěznou trofejí před sebou a neslavila. Jsem jim za vše moc vděčná," řekla Azarenková.

Rovněž složila poklonu svému trenérovi Samu Sumykovi, který ji zocelil především po psychické stránce. "Naučila jsem se vyhrávat a také to, že si člověk musí pro všechno dojít sám, protože ve finále to za vás nikdo neudělá," uvedla tenistka.

Bezprostředně po triumfu ocenil první běloruskou grandslamovou vítězku a světovou jedničku prezident Alexandr Lukašenko, jenž jí udělil Řád vlasti. "Viko - jsi pýchou celého národa. Vlast je uchvácena tvým skvělým výkonem, který už je nyní zapsán v v historii běloruského a světového sportu. V těchto chladných lednových dnech jsi rozehřála běloruská srdce," napsal Lukašenko Azarenkové, jež ve 14 letech odešla z rodného Minsku do Spojených států amerických.

Tenisový turnaj Australian Open (tvrdý povrch, dotace 26 mil. australských dolarů):
Ženy, dvouhra - finále:
Viktoria Azarenková (3-Běl.) - Maria Šarapovová (4-Rus.) 6:3, 6:0on-line
Junioři, dvouhra - finále:
Saville (1-Austr.) - Peliwo (Kan.) 6:3, 5:7, 6:4.
Juniorky, dvouhra - finále:
Townsendová (14-USA) - Putincevová (4-Rus.) 6:1, 3:6, 6:3.

Reklama

Související témata: