Hlavní obsah

Tenisté nastoupí proti Itálii s Berdychem i Štěpánkem

S Tomášem Berdychem, Radkem Štěpánkem, Lukášem Rosolem a deblistou Františkem Čermákem zahájí čeští tenisté nový ročník Davisova poháru. Kapitán Jaroslav Navrátil bude na jmenované kvarteto spoléhat v prvním kole proti Itálii. Zápas se uskuteční 10. až 12. února v Ostravě.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kapitán Navrátil povolal proti Itálii Tomáše Berdycha (vlevo) i Radka Štěpánka.

Článek

Nominace sedmého hráče světa a čtvrtfinalisty Australian Open Berdycha se Štěpánkem (31. v žebříčku ATP) byla jasná. Na oba český tým dlouhodobě spoléhá. K nim se do sestavy od loňské baráže v Rumunsku přidala česká trojka Rosol (81.).

"Když to půjde normálně, tak všechno odehrají kluci (Berdych a Štěpánek), ale může se stát, že v pátek bude hrát někdo delší zápas a čtyřhra ve spojení Štěpánek - Čermák nebo Berdych - Čermák může být úspěšná," řekl dnes Navrátil ČTK.

Třiatřicetiletý Štěpánek přijede na Davisův pohár povzbuzen premiérovým grandslamovým titulem ve čtyřhře, který získal na Australian Open s Indem Leanderem Paesem. Berdych si vyrovnal postupem do čtvrtfinále své maximum v Melbourne a sehrál vyrovnaný zápas s Rafaelem Nadalem o semifinále.

"Oba mě tam potěšili. Berdych odehrál v Austrálii vynikající utkání s Nadalem a Radkův grandslamový titul s Paesem je fantastický úspěch," řekl Navrátil.

Čermák, 21. hráč deblového žebříčku, je v týmu znovu po dvou letech a potřetí v kariéře. Před sedmi lety byl u prohry s Německem a sestupu z elitní skupiny. Předloni cestoval do Chile, ale ke čtvrtfinálové výhře na kurtu nepřispěl.

Doma s Itálií poprvé od triumfu v roce 1980

Italskou nominaci by mohla tvořit čtveřice Andreas Seppi (42. v žebříčku ATP), Fabio Fognini (48.), Potito Starace (58.) a Filippo Volandri (70.). Jedno místo ale nejspíše zaplní deblista Daniele Bracciali, nebo Simone Bolelli, který hrává s Fogninim.

"Snadný soupeř to není, v žádném případě se nesmí podcenit. Seppi i Fognini jsou zkušení a nebezpeční a i čtyřhru mají Italové slušnou," konstatoval Navrátil. Loni Češi roli favorita v domácím prostředí nezvládli a prohráli v 1. kole s Kazachstánem.

Tenisté mají sraz v neděli, z Prahy pojedou tradičně pendolinem do Ostravy, kde by měli mít první trénink na zbrusu novém nastříkaném povrchu. "Těšíme se a doufáme, že bude klukům vyhovovat a bude mírně rychlejší," řekl Navrátil. Poprvé při Davisově poháru v Česku bude lajnové rozhodčí hlídat jestřábí oko.

S Itálií se tenisoví reprezentanti doma utkají poprvé od památného finále Davisova poháru před 32 lety, v kterém Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Pavel Složil a Jan Kodeš získali salátovou mísu. Naposledy se oba celky střetly v roce 1995 a v Neapoli zvítězili Italové jasně 4:1. Celkově ovšem mají Češi s Itálií pozitivní bilanci sedmi výher a tří porážek.

V případě postupu narazí český tým na vítěze utkání mezi Srbskem a Švédskem. Výhodu domácího prostředí by měl proti oběma těmto soupeřům.

Reklama