Hlavní obsah

Benešová zahájí fedcupový duel v Německu proti Lisické

STUTTGART

Taktické mlčení kapitána Petra Pály skončilo. Před losem úvodního kola Fed Cupu mezi Německem a Českou republikou určil jako týmovou dvojku Ivetu Benešovou a právě ona zahájí cestu českých tenistek za obhajobou titulu. Devětačtyřicátá hráčka světa bude hrát první dvouhru úvodního kola se Sabine Lisickou. Zápas začne ve Stuttgartu v sobotu v poledne, poté nastoupí wimbledonská vítězka Petra Kvitová proti Julii Görgesové. Rozhodl o tom dnešní los.

Foto: Daniel Maurer, ČTK/AP

Český fedcupový tým. Zleva Barbora Záhlavová-Strýcová, Petra Kvitová, Petr Pála, Lucie Hradecká a Iveta Benešová.

Článek

Svěřenkyně kapitána Petra Pály loni soutěž vyhrály, ale jasnými favoritkami v Německu nejsou. "Je to padesát na padesát," odhadoval Pála. Důvodem je fakt, že Němky disponují třemi hráčkami od 14. do 27. místa v žebříčku, český výběr má světovou dvojku Kvitovou a další singlistky až od 47. pozice dvouhry.

Benešové dal Pála pro sobotní dvouhru přednost před Lucií Hradeckou a Barborou Záhlavovou-Strýcovou, ale je možné, že v neděli pošle do hry jinou hráčku.

"Iveta vykazuje od začátku dobrou formu, hraje levou rukou a porazila dobré hráčky. Má na to Lisickou porazit. Jdeme do zápasu s nějakou strategií, hraje se dva dny a budeme se to snažit přizpůsobit a doufejme, že to vyjde," řekl Pála.

Německo - ČR (Stuttgart - Porsche Arena, tvrdý povrch):
Sobota (12:00): Lisická (14. WTA) - Benešová (49.), Görgesová (21. WTA) - Kvitová (2.)
Neděle (11:00): Lisická - Kvitová, Görgesová - Benešová, Grönefeldová, Kerberová - Hradecká, Záhlavová-Strýcová.

Devětadvacetiletá Benešová si fedcupovou dvouhru zahraje poprvé po třech letech a pokusí se vylepšit nepříznivou bilanci tří výher a devíti porážek. Naposledy neuspěla v Brně proti Američankám, kdy nestačila na Alexu Glatchovou. "Mám radost, že hraju, a statistiky moc nesleduju. Budu se snažit hrát co nejlépe," řekla Benešová.

S tvrdě podávající Lisickou se Benešová střetla dvakrát a v roce 2009 na tvrdém povrchu jednou vyhrála a prohrála. "Žádné slabiny u ní nejsou. Budu se snažit hrát svoji hru, moc ji nenechat hrát tu její, abych nebyla pod tlakem," řekla Češka.

Kvitová opět největší hvězdou

Jednadvacetiletá Kvitová v minulém ročníku soutěže vyhrála všech šest dvouher a byla hlavní strůjkyní zisku stříbrného poháru poprvé po 23 letech. I v Německu je největší hvězdou týmu a hlavním českým trumfem proti silnému soupeři.

Nehrající kapitán Petr Pála si v rámci tréninku českých fedcupových reprezentantek také zahrál. O sestavě na víkend už má jasno.foto: ČTK/Petr Sznapk "Nikde ale není psáno, že Petra vyhraje dva zápasy. Nemůžeme na ni vytvářet tlak, že musí. Naše další holky můžou klidně vyhrát a získat body," věřil Pála během tréninku ve Stuttgartu, že všechna tíha nemusí ležet pouze na Kvitové.

S Kerberovou prohrála Kvitová v jediném utkání předloni v Linci. "Servíruje a hraje někdy i větší spin, takže mi to bude i trošku odskakovat," očekávala Kvitová a nenervovala se tlakem, že by měla vyhrát dva body. "Doma se čeká, že vyhraju úplně všechno, co budu hrát, ale jsme tým a je jedno, kdo uspěje," řekla Kvitová.

Do čtyřhry český kapitán nahlásil dvojici Záhlavová-Strýcová, Hradecká, ale je možné, že místo Hradecké nastoupí Benešová, jelikož hrají se Záhlavovou-Strýcovou turnaje. Němky nominovaly pár Anna-Lena Grönefeldová a Angelique Kerberová.

Češky se představí popáté za sebou venku, naposledy hrály doma právě proti Německu. "Čeká nás těžký soupeř, ale pokusíme se vybojovat vítězství, abychom se mohly představit českým fanouškům," řekla Kvitová. Doma by tenistky v případě postupu hrály ve čtvrtfinále určitě, ať už postoupí Italky, nebo Ukrajinky.

S Německem mají tenistky příznivou bilanci pěti vítězství ze šesti duelů. Naposledy se utkaly předloni v prvním kole v Brně a zvítězily po boji těsně 3:2.

Reklama

Související témata: