Hlavní obsah

Berdych vyhrál první letošní titul, zdolal Monfilse

Tomáš Berdych získal svůj první letošní a celkově sedmý turnajový triumf. Ve francouzském Montpellieru udělal poslední krok, ve finále porazil domácího Gaëla Monfilse. První set vyhrál Berdych 6:2, druhý zase Monfils 6:4. Ve třetím už měl zase navrch český favorit a vyhrál ho 6:3, čímž si zajistil trofej pro vítěze turnaje.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Tomáš Berdych s trofejí pro vítěze turnaje v Montpellieru.

Článek

Šestadvacetiletý Berdych si za výhru na konto připsal 91 900 eur (2,3 miliónu korun), do žebříčku ATP získal sedmý hráč světa 250 bodů.

"Bylo to velmi vyrovnané a jsem nadšený, že jsem dokázal strhnout výhru na svoji stranu. Je to o to cennější, že jsem porazil domácího hráče, což je samozřejmě smutné pro publikum," řekl v televizním rozhovoru Berdych, který se po návratu z Austrálie výborně rozehrál na 1. kolo Davisova poháru v Ostravě proti Itálii.

V souboji servisů si v prvním setu vedl lépe Berdych. Dvakrát prorazil Monfilsovi podání a bez větších problémů získal úvodní dějství. Ve druhé sadě ale český hráč přišel jednou o podání a sám nevyužil žádný ze tří brejkbolů.

Rozhodla osmá hra třetí sady

Vyrovnaný třetí set rozhodla osmá hra. Berdych měl nejdříve dva brejkboly, které dokázal Monfils odvrátit, ale při třetím udělal dvojchybu. Berdych následně při svém podání nezaváhal a po dvou hodinách a pěti minutách duel ukončil esem. Odměnou za vítězství mu byl i polibek od přítelkyně Ester Sátorové.

"Tomáš odehrál skvělý zápas, nedal mi moc manévrovacího prostoru. Snažil jsem se hrát agresivněji, dobře returnoval, bojoval, ale nestačilo to," řekl Monfils, který se dosud s Berdychem střetl jen jednou. Na turnaji v Dubaji v roce 2009 triumfoval český hráč po setech 6:3 a 6:2.

Turnaj v hale Berdych vyhrál podruhé v kariéře a poprvé po sedmi letech. Před Montpellierem uspěl rovněž ve Francii, roce 2005 vyhrál v pařížské hale Bercy. Z turnajového triumfu se Berdych radoval poprvé od říjnového vítězství v Pekingu.

MONTPELLIER
Dvouhra - finále:
Berdych (1-ČR) – Monfils (3-Fr.) 6:2, 4:6, 6:3on-line
Čtyřhra - finále:
Mahut, Roger-Vasselin (Fr.) - Hanley, J. Murray (3-Austr./Brit.) 6:4, 7:6 (7:4).
ZÁHŘEB
Dvouhra - finále:
Južnyj (3-Rus.) - Lacko (SR) 6:2, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Baghdatis, Južnyj (Kypr/Rus.) - Dodig, Pavič (Chor.) 6:2, 6:2.

Reklama

Související témata: