Hlavní obsah

Čeští tenisté jsou v Ostravě, Berdych se k nim připojí v pondělí

OSTRAVA

Bez Tomáše Berdycha, který ještě bojuje ve finále turnaje v Montpellieru, v neděli do Ostravy k utkání prvního kola Davisova poháru proti Itálii dorazila výprava českých tenistů. Zápas se v ostravské ČEZ Aréně bude hrát 10. až 12. února.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Radek Štěpánek a nehrajicí kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil (vzadu) po příjezdu do Ostravy.

Článek

Česká reprezentace přijela tradičně z Prahy pendolinem, až na Berdycha přivezl kapitán Jaroslav Navrátil kompletní tým ve složení Radek Štěpánek, Lukáš Rosol a František Čermák.

Sedmý hráč světa Berdych se k výběru připojí v pondělí. "Jeho forma mě těší. Zatím na turnaji v Montpellier neprohrál ani set a doufám, že ho neprohraje ani ve finále a stačí se připravit na utkání s Itálií. Hlavně ať se nezraní," řekl novinářům Navrátil.

Jeho tým ještě dnes odpoledne v ostravské hale poprvé otestuje zbrusu nový povrch novacrylic ultracushion. Dřevěný podklad se speciálním nástřikem nahrazuje dřívější taraflex, který byl vyškrtnut ze seznamu povolených povrchů.

"Konzultovali jsme to s klukama. Přáli bychom si, aby to bylo trošku rychlejší. Ubytujeme se, dáme si oběd a hned si to vyzkoušíme," řekl Navrátil.

Češi jsou proti Itálii favority. Navrátil by rád rozhodl zápas už po sobotní čtyřhře. Počítá s tím, že úvodní dvouhry i debl odehrají Berdych s čerstvým vítězem Australian Open ve čtyřhře Štěpánkem.

"Budeme se snažit, aby kluci odehráli všechno, nicméně se může stát, že jeden z nich by mohl v pátek odehrát těžké utkání na pět setů, a proto jsem vzal Frantu Čermáka jako zkušeného deblistu. Složení Berdych - Čermák nebo Štěpánek - Čermák by proti Italům mohlo být úspěšné," řekl Navrátil.

Italové mají v nominaci navrátilce Andrease Seppiho (42. v žebříčku ATP), Potita Staraceho (58.) a deblisty Daniele Braccialiho (33. v žebříčku čtyřhry ATP) a Simone Bolelliho (40.).

"Jsme favority, oproti loňsku je v týmu zase Radek Štěpánek, ale nesmí se to podcenit. Jak Seppi, tak Starace, kteří by měli hrát v pátek dvouhru, ani ti dva deblisté nejsou špatní," řekl Navrátil při vzpomínce na loňský ročník Davisova poháru, v němž český celek bez Štěpánka v Ostravě překvapivě podlehl Kazachstánu.

Zatímco vloni postrádal Štěpánka a měl velké dilema, kým jej nahradit, letos obě české hvězdy nechybí a Rosol má navíc za sebou od minulého roku velký výkonnostní vzestup. "Lukáš byl letos jasný, do poloviny loňského roku měl výborné výsledky, pak se trošičku zhoršily, ale v týmu musí být," uvedl Navrátil.

S Itálií se tenisoví reprezentanti doma utkají poprvé od památného finále Davisova poháru před 32 lety, v kterém Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Pavel Složil a Jan Kodeš získali salátovou mísu. Naposledy se oba celky střetly v roce 1995 a v Neapoli zvítězili Italové jasně 4:1. Celkově ovšem mají Češi s Itálií pozitivní bilanci sedmi výher a tří porážek.

V případě postupu narazí český tým na vítěze utkání mezi Srbskem a Švédskem. Výhodu domácího prostředí by měl proti oběma těmto soupeřům.

Reklama

Související témata: