Hlavní obsah

Tenistka Kvitová sportovního "Oscara" nezískala

LONDÝN

Wimbledonská vítězka Petra Kvitová sportovního "Oscara" nezískala. Česká tenistka aspirovala v anketě Laureus na ocenění pro sportovkyni a průlom roku, ale ani v jedné kategorii neuspěla. Sportovkyní roku se na slavnostním večeru v Londýně stala keňská běžkyně Vivian Cheruiyotová a golfista Rory McIlroy dostal cenu za průlom roku. Nejlepším sportovcem byl podle očekávání zvolen loňský suverén tenisových kurtů a světová jednička Novak Djokovič ze Srbska.

Foto: ČTK/AP

Petra Kvitová na vyhlášení sportovních cen Laureus

Článek

Týmem roku jsou fotbalisté Barcelony, vítězové Ligy mistrů. Golfista Darren Clarke získal cenu za návrat roku, jihoafrický čtvrtkař Oscar Pistorius vyhrál mezi handicapovanými sportovci a speciální cenu dostal fotbalista Bobby Charlton.

Kvitová získala jako první český sportovec nominaci na ceny Laureus zásluhou titulů ve Wimbledonu, na Turnaj mistryň a v dalších čtyřech turnajích. Díky tomu je aktuálně druhou hráčkou světa. Navíc pomohla Česku vyhrát po 23 letech Fed Cup.

Jednadvacetiletá Kvitová se ceremoniálu zúčastnila v černých šatech s flitry. Před večerem ve Westminsterském paláci byla společně s ostatními nominovanými hostem u britského premiéra Davida Camerona v Downing Street 10.

O vítězích jednotlivých kategorií rozhodovala komise složená z 47 členů, které předsedal slavný americký atlet Edwin Moses a mimo jiné v ní hlasovala i česká rodačka a bývalá wimbledonská vítězka Martina Navrátilová.

Za minulou sezonu získala Kvitová, kterou v Londýně doprovázel trenér David Kotyza, korunku pro Sportovce roku ČR, hráčkou roku ji vyhlásily tenisové organizace WTA a ITF a je i královnou české tenisové ankety Zlatý kanár.

Reklama

Související témata: