Hlavní obsah

Berdych: Formu si chci podržet, tak budu odpočívat

Ověnčen úspěchem dorazil tenista Tomáš Berdych do Ostravy pomoci českému týmu porazit Itálii v I. kole Světové skupiny Davisova poháru. Po roce a půl vyhrál na okruhu ATP turnaj.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tomáš Berdych při tréninku v Ostravě před daviscupovým zápasem s Itálií.

Článek
Fotogalerie

V Montpellieru jste porazil tři Francouze. Nebylo tam z toho pozdvižení?

Jestli nějaké bylo, to opravdu netuším. Je ale pravda, že když hrajete ve Francii s Francouzem, tak přirozeně okolí dává najevo, kdo má vyhrát. Hlavně ve finále s Monfilsem to bylo jednoznačné. Tím je titul pro mě obzvláště sladký. A kdyby ve čtvrtfinále Gasquet vyřadil Kohlschreibera, mohl jsem porazit čtyři Francouze. To by pak možná bylo ještě sladší...

Krátce po finálové bitvě jste si postěžoval na únavu. Cítíte ji stále?

Teď se už cítím dobře. Nedivte se, že se únava hlásila. Hrál jsem čtyři zápasy ve čtyřech dnech a to dá vždycky zabrat. Když vyhrajete i ten poslední, dodá vám to energii a to se stalo.

K sedmému turnajovému vítězství v kariéře vám dopomohlo podání. Budete na něm stavět hru i v Ostravě?

Na servis se můžu spolehnout od začátku roku, je základním stavebním kamenem mého tenisu. Když snadno vyhráváte svůj servis, tak při soupeřově se můžete mnohem víc pokoušet zatlačit ho a hodně riskovat. Rád bych hrál stejně i v Ostravě.

Může se stát, že proti Italům odehrajete tři zápasy na tři vítězné sety a mohou být dlouhé. Jak se na ně budete připravovat? Vzhledem k nabitému programu od začátku roku budete více odpočívat, anebo více trénovat?

Raději budu odpočívat. Od začátku roku jsem opravdu odehrál hodně zápasů. Není potřeba, abych ladil nebo chytal formu. Spíš je třeba ji podržet. Myslím, že s odpočinkem dostanu chuť hrát a to je lepší než se do toho tlačit silou.

Před rokem český tým nečekaně prohrál v Ostravě s Kazachstánem. Má letos lepší zbraně, než měl loni?

Určitě má. Na prvním místě rychlejší povrch kurtu, což by mohlo hrát velkou roli v náš prospěch. Výborné je, že tentokrát jsme v nejsilnější možné sestavě. Před rokem nám chyběl Radek (Štěpánek byl nemocný – pozn. red.).

Tíha utkání v Davisově poháru neustále leží na vás a na Štěpánkovi. Dělá vám to problém?

Nedělá, beru to takové, jaké to je. Neřeším to. Hraju, jak nejlépe to jde, abych vyhrál.

Že jste svůj první turnaj na okruhu ATP vyhrál v devatenácti letech v italském Palermu, to si jistě vzpomenete. Ale víte ještě, které italské tenisty jste tam porazil?

Opravdu ztěžka se mi to vybavuje. Přemýšlím... Pokud se nepletu a vzpomínám dobře, tak ve finále jsem vyhrál nad Volandrim.

Přesně. A ve čtvrtfinále jste zdolal Seppiho, který teď přijel do Ostravy.

Ano, je to tak. Od té doby jsem s ním hrál mnohokrát. Ale Palermo bych si měl připomínat. Je to přece jenom turnaj, který jsem vyhrál první.

Kvůli olympijským hrám v Londýně čeká i tenisty hodně nabitá sezóna. Vadí vám to?

Program opravdu máme velice nahuštěný, olympiáda v něm dělá docela paseku. Ale je jen jednou za čtyři roky, takže bychom to měli zvládnout. Olympiádě se přizpůsobil program utkání Davisova poháru a termíny se mi zamlouvají víc než ty v minulých letech.

Radek Štěpánek oznámil v pátek v Praze, že na olympijských hrách bude hrát s vámi čtyřhru. Co k tomu řeknete?

A co mám říct? Mlžit? Tvářit se, že o ničem nevím? Žádné tajnůstky nebudou. Jsme domluveni, že debla budeme hrát spolu. Může to překazit jenom zranění, nemoc či jiná pohroma.

Připouštíte, že na olympiádě byste eventuálně mohl hrát tři soutěže? Dvouhru, mužskou čtyřhru se Štěpánkem a smíšenou s Kvitovou?

To nepřichází v úvahu. Myslím, že všichni stojíme oběma nohama na zemi, a já si nedokážu představit, že bych měl hrát tři soutěže najednou.

Takže Petra Kvitová má smůlu?

Ale to vůbec není hezky řečeno. Přece je povinnost zhodnotit šance, hledat nejschůdnější cesty k olympijskému úspěchu. Rozebrat, co komu nejlépe jde. Dávat automaticky dohromady pro mix nejlepšího hráče a hráčku ve dvouhře, to by přece bylo jenom naoko. Jsem si jistý, že český tenis postaví v Londýně do olympijské soutěže lepší mix, než by byl se mnou.

Hrál jste dobře na Hopmanově poháru v Perthu, na Australian Open v Melbourne i nyní v Montpellieru. Najde se něco, čeho litujete?

Škoda, že se mi nepodařilo v Melbourne porazit Nadala. To by panečku bylo něco! A nescházelo k tomu mnoho. Poslední dva naše zápasy byly hodně vyrovnané a ten z Melbourne mi do budoucna ukázal hodně.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík